• Načítám...
>

Zoo Praha se nově pyšní vombatem obecným

  • 6. ledna 2022,
  • 9:46,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Prvním přírůstkem, který v roce 2022 odtajnila Zoo Praha, je vombat obecný. Že vůbec nevíte co si pod tímto názvem představit za zvíře? Nevadí, naše reportáž vám tohoto vzácného jedince představí.

Reklama

Do Zoo Praha dorazil vombat obecný už v prosinci. Nejprve ale musel absolvovat povinnou izolaci v zázemí. Teď už se ale zabydlel ve svém výběhu. 

"Osobně jsme si ho přivezli ze zoologické zahrady v německém Hannoveru a je vlastně první zástupce, tohoto druhu, nejenom v Zoo Praha, ale i v českých zoologických zahradách. Zoo Praha počítala s chovem vombatů vlastně od začátku, kdy jsme začali projektovat tento komplex Darwinova kráteru. Ale protože není jednoduché získat vombata, tak to nějaký ten rok trvalo," uvedl Jaroslav Šimek, náměstek Zoo Praha.

Vombatí sameček už v Hannoveru dostal jméno Cooper, což v překladu znamená bednář, k čemuž evokoval jeho válečkovitý tvar.

"Cooper si právě zvyká na svůj nový, jak vnitřní, tak venkovní výběh. Zatím chodí po čtvrté hodně ven a objevuje vlastně nové prostory, které tady jsou a ochutnává ty kytky nebo ty rostliny, které tam má," popsal David Vála, chovatel Zoo Praha.

Mezi Cooperovy největší pochoutky patří sladké brambory, batáty, řapíkatý celer či klokaní granule. Vombat je nejbližším příbuzným koaly a jako jediný z vačnatců zůstává aktivní i v chladnějších obdobích. Většinu života tráví hloubením podzemních chodeb a patří mezi samotáře. I přesto se ale Cooper v budoucnu dočká partnerky. 

"Cooper nezůstane sám, byť v tuto chvíli nedokážeme přesně říci, kdy k němu dorazí partnerka. Plán je takový, že by měla dorazit přímo z Tasmánie, v rámci plánovaného importu několika zvířat, pro vybrané evropské zoologické zahrady," upozornil Jaroslav Šimek, náměstek Zoo Praha.

Veřejnosti se Cooper poprvé představí v sobotu 8. ledna ve 12 hodin za přítomnosti moderátora Marka Ebena a cukráře Josefa Maršálka. Návštěvníci se mohou těšit i na speciální cukrovinky ve tvaru vombatích krychliček. Ty často pokládají na vyvýšená místa a značkují si tak své území. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu