• Načítám...
>

Praha podepsala memorandum se Středočeským krajem

  • 7. ledna 2022,
  • 17:18,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Lepší spolupráci v klíčových tématech, která spojují oba územní celky. To si slibují zástupci Prahy a Středočeského kraje od memoranda, které podepsali v Dolních Břežanech. Tedy přímo v místě, kde se kraje rozdělují.

Reklama

Právě tady, na hranici hlavního města Prahy a Středočeského kraje, bylo dnes podepsáno memorandum o splupráci krajů. Přinést by to mělo hlavně rychlejší dostavbu důležitých, dopravních staveb.

"My si velice vážíme partnerů, na které je spoleh, a proto já vítám to, že tu splupráci, s novým vedením Středočeského kraje, se rychle po volbách podařilo navázat a korektně v ní pokračujeme. Nám se to velice osvědčilo i v době pandemie. Samozřejmě to zdravotnictví je hodně koncentrované do Prahy. My jsme i vytvořili ten web covid.praha.eu, který ale soustřeďuje informace o těch testovacích místech ve Středočeském kraji a lidé si tam mohou najít snadno nejbližší termín na testování," uvedl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Jednou z hlavních priorit a nejpalčivějším problémem je stále nedostatek P+R parkovišť a kvalitní dopravní infrastruktura spojující oba kraje, tedy dostavba pražského okruhu či dostavba železnice na letiště a do Kladna.  

"Tady jsme vlastně zanedbali spoustu práce. Obrovské množství sídel vzniklo úplně bez vazby na veřejnou dopravu a je zřejmé, z toho jak vám to popisuji, že řešení bude trvat mnoho let. Je potřeba, aby lidé přijeli autem na nádraží v tom místě a ne až na hranici hlavního města Prahy. Kultivovaně, rychle přesedli do kultivovaného vlaku, měli možnost si na nádraží koupit třeba základní potraviny a mohli se vlastně takto propojovat ty regiony," upozornil Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Spolupráce probíhá i třeba v oblasti integrovaných, teritoriálních investic. Vzniknout by měla také významná studie, která řeší problémy urbanismu a technické infrastruktury mezi kraji.

"Musím říci, že ta spolupráce, hned od krajských voleb, byla nastartována zcela přirozeně, zcela automaticky. Jak hlavní město Praha, tak Středočeský kraj si uvědomují, že ta spolupráce musí být proto, aby byl občan spokojen," doplnila Petra Pecková, primátorka Středočeského kraje.

Zástupci obou krajů se kvůli lepší spolupráci budou scházet minimálně jednou za půl roku . Už teď se ale setkávají, každé tři měsíce, společně s ministerstvem dopravy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu