• Načítám...
>

Zoo představila návštěvníkům vombata Coopera

  • 9. ledna 2022,
  • 10:31,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Zoo Praha představila veřejnosti svůj nejnovější přírůstek, kterým je vombat obecný. Sameček se jmenuje Cooper a chvíle ve svém výběhu si náležitě užívá. Kromě návštěvníků Coopera přivítali i Marek Eben a pekař a cukrář Josef Maršálek.

Reklama

Veřejnost může konečně na vlastní oči vidět nový přírůstek pražské zoo. Je jím sameček vombata obecného jménem Cooper a k vidění je v Darwinově kráteru. 

"Jsme samozřejmě velice rádi za vombata, protože již tento celý komplex, Darwinův kráter, byl koncipován tak, že bychom zde měli chovat vombaty. Podařilo se to až nyní, takže je to určitě velký, významný den pro nás, že tady máme prvního zástupce tohoto druhu," zdůraznil Jaroslav Šimek, zoologický náměstek Zoo Praha.

"My jsme první česká zoologická zahrada, která chová vombaty, tyto vzácné vačnatce. A osmá zoologická zahrada v Evropě.  Já vždycky říkám, že zoologická zahrada pražská je takovou výkladní skříní hlavního města Prahy, a že návštěvník, kdykoli sem přijde, tak zde vždy najde něco nového," upozornil Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Cooper byl do Zoo Praha přivezen už v prosinci. Ještě před jeho představením veřejnosti však musel absolvovat povinnou karanténu v zázemí. Zoo s ním má do budoucna velké plány.

"Plánujeme do budoucna pokračování v tom chovu, který právě započal v podobě samečka Coopera. Měla by dorazit k němu samička. V tuto chvíli nevíme přesně ještě kdy to bude, ale měla by dorazit z Tasmánie, v rámci dovozu několika zvířat pro vybrané, evropské zoologické zahrady. Ve chvíli, kdy bude sestaven pár, tak samozřejmě se budeme snažit, aby došlo také k rozmnožení," popsal Jaroslav Šimek, zoologický náměstek Zoo Praha.

Vombati ze všeho nejraději hloubí podzemní systém chodeb. Jejich nory bývají až 30 metrů dlouhé a přes 2 metry hluboké. Coopera v jeho výběhu přivítal také český herec a moderátor Marek Eben. 

"Co bych mu mohl popřát. Za prvné, aby mu přivezli nějakou sympaťačku z té Tasmánie, protože přeci jenom: on si nemůže vybrat. Ona přijede nějaká, tak snad se mu bude líbit a snad budou tady spolu spokojeni," uvedl Marek Eben, herec a moderátor.

Prvního českého vombata přivítal také pekař a cukrář Josef Maršálek. Ten, u příležitosti slavnostního představení Coopera, upekl i originální dort, na kterém nemohly chybět ani cukrovinky v podobě pověstných vombatích bobků. Na vombatích bobcích, které mají neobvyklou podobu malých krychlí, si mohou pochutnat i návštěvníci. Vybrat si mohou hned ze dvou druhů, nově nabízených cukrovinek a zakoupit je možné i další suvenýry s motivem vombata.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu