• Načítám...
>

V pražské zoo se narodilo mládě guerézy pláštíkové

  • 14. ledna 2022,
  • 17:58,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

V Zoo Praha se narodilo mládě guerézy pláštíkové. Návštěvníci ho mohou obdivovat v expozičním celku Vodní svět a opičí ostrovy. Nový přírůstek skupiny se zde narodil v sobotu dopoledne a podle chovatelů se mu zatím daří dobře.

Reklama

Jedním z mláďat, které se v pražské zoo narodilo v prvních dnech tohoto roku, je mládě guerézy pláštíkové. Jedná se o další mládě zkušené, devatenáctileté samice Lucie, která se o svého potomka vzorně stará.

"V sobotu osmého první se narodilo mládě guerézy pláštíkové. Je to jeden z druhů takzvaně starosvětských primátů, který obývá východní, střední až západní Afriku. Je to čtyřicáté třetí mládě narozené v pražské zoo. S chovem gueréz máme poměrně dlouholetou tradici. Chováme je od roku 1969. Přičemž první, úspěšně odchované mládě se narodilo v roce 1973," popsal Jan Mengr, kurátor chovu primátů.

Nový přírůstek návštěvníci poznají velmi snadno podle růžového obličeje a bílé srsti, která by se mu po měsíci již měla začít zbarvovat do šeda. A jak se tomuto několikadennímu mláděti daří?

"Daří se mu výborně. Lucie je zkušená matka, protože je to její dvanácté mládě, takže se o něj stará naprosto perfektně. Mládě má výborný úchopový reflex, výborný sací reflex, takže ho vidíme pravidelně pít. A půjčují si ho dokonce i ostatní mláďata. Hlavně jeho starší sestra Magali," konkretizovala Lucie Holatová, ošetřovatelka.

O tom, zda mládě natrvalo zůstane v pražské zoo nebo poputuje, podobně jako některá další mláďata, do jiných zoologických zahrad, bude rozhodnuto v následujících měsících.

"O budoucnosti mláďat rozhoduje vesměs koordinátor chovu v Evropě. Většinou putují do jiných zoologických zahrad. Těžko říci, jaký bude osud toho našeho mláděte, jestli si ho necháme nebo poputuje jinam, protože stále nevíme pohlaví," doplnil Jan Mengr, kurátor chovu primátů.

Mládě mohou návštěvníci pozorovat v dolní části areálu zahrady, v expozičním celku Vodní svět a opičí ostrovy, kde se zatím guerézy, vzhledem k nízkým teplotám, zdržují ve vnitřní části své expozice.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu