• Načítám...
>

Praha je na vlnu omicronu připravena

  • 14. ledna 2022,
  • 18:04,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Praha je na příchod vlny omicronu připravena. Podle takzvaného krizového scénáře budou pracovat všechny městské společnosti. Preventivní opatření se dotkne také například cestujících pražskou hromadnou dopravou.

Reklama

Praha se připravuje na masivní nástup vlny omicronu. V této souvislosti proto vedení metropole plánuje zavézt hned několik opatření.

"Nyní máme v Praze zhruba tři tisíce nově nakažených denně. Když to srovnáte s tou celorepublikovou situací, tak to je necelých dvanáct tisíc, takže my tady teď v Praze máme zhruba čtvrtinu těch nových přírůstků. Ta situace je ostatně podobná jako v ostatních, evropských velkoměstech. To znamená, valí se na nás ta tsunami omikronu a my jsme pochopitelně první na ráně," uvedl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Podle slov pražského primátora je město na vlnu omicronu připraveno, a to včetně všech městských společností zajišťujících například dodávky elektřiny, plynu nebo vody. Připravené jsou také složky IZS.

"Máme tři klíčové provozy. Operační středisko, tísňová linka 155, výjezdové skupiny a následně administrativu. Umíme si poradit, máme krizové scénáře na redukci počtu zaměstnanců v případě karantén nebo nemocnosti, máme vysokou proočkovanost, někde mezi pětaosmdesáti, devadesáti, možná devadesát procent. Ta čísla se aktualizují. Začneme testovat podle nařízení, které bude platné pro ten příští týden a o Pražany se postaráme," konstatoval Petr Kolouch, ředitel ZZS hl. m. Prahy.

Opatření plánuje také pražský dopravní podnik. Jedná se například o striktní bezpečnostní opatření na dispečinku nebo v samotných dopravních prostředcích. Opět se například nebudou v autobusech a tramvajích otevírat první dveře.

"Abychom více ochránili naše zaměstnance, a abychom předešli tomu případnému šíření nákazy mezi zaměstnanci. Co se týče pracovní karantény, tak nehodláme ji využít. Já si vůbec nedovedu představit, že bychom do práce posílali někoho, kdo má pozitivní, byť jen antigenní test, ať už s ohledem na bezpečnost ostatních zaměstnanců, tak na bezpečnost cestujících," zdůraznil Petr Witowski, generální ředitel DPP.

Takzvanou pracovní karanténu, v oblasti sociálních služeb či školství, si v praxi neumí představit ani vedení magistrátu. Připraveny má proto krizové scénáře, které počítají i se zapojením dobrovolníků například v domovech pro seniory.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu