• Načítám...
>

Gorilí samička Kamba oslaví padesátileté jubileum

  • 14. ledna 2022,
  • 19:13,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

V pražské zoo se bude slavit padesátileté jubileum. Kulaté narozeniny má letos v lednu gorilí samička Kamba, která našla v pražské zoo domov v roce 2005. V rámci oslav je také připraven doprovodný program pro návštěvníky. Akce proběhne dvacátého druhého ledna v pavilonu goril.

Reklama

V pražské zoo očekávají kulaté jubileum. Gorilí samička Kamba totiž letos oslaví své padesáté narozeniny. Kdy přesně se gorila, která našla v pražské zoo domov v roce 2005, narodila, se neví. V zoo ale její nejpravděpodobnější narozeninový den stanovili na 22. ledna. Jeli jsme se proto zeptat do zoo, jestli tady pro ni chystají oslavu, a jak se bude případně slavit. 

"Pro gorily je to den jako každý jiný, ale mají ho zpestřený enrichmentem. Dvaadvacátého ledna dostanou plněné tubusy, které jsou plněny sušenkami pro listožravé primáty. Dostanou rozházený okus, a také nějaké drobnosti z dřevité vlny," uvedl Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů Zoo Praha.

Gorily se ale dnes ve volné přírodě nemají tak, jako Kamba. V dnešní době totiž čelí mnoha problémům a nástrahám, kvůli kterým patří k nejohroženějším primátům světa. Například kvůli kácení deštných pralesů. 

"Jsou čím dál tím více zpřístupňovány, vznikají nové silnice, nové přístupy a s tím je samozřejmě spojen úbytek goril. Jak přímý, lovem, tak ten nepřímý, který spočívá v tom, že zkrátka nemají kde žít," upozornil Pavel Brandl, kurátor savců Zoo Praha.

"Gorily prostě pro místní lidi jsou oblíbené. Je to spojeno i s jakousi magií, že třeba po pozření gorilýho masa budete silný nebo agresivní, takže často to gorilí maso konzumují vojáci nebo policisté. Také se říká, že prospívá těhotným ženám a podobně. Takže to pytláctví je veliký problém," dodal Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Problémy, spojené s životem goril v přírodě, si mohou připomenout i návštěvníci Kambiných narozenin. Dvaadvacátého ledna je kromě komentovaného krmení, enrichmentových aktivit, připraveno také několik stání v pavilonu goril, na kterých se lidé dozvědí více informací o jejich ohrožení, a také padesát zajímavostí o těchto zvířatech. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu