• Načítám...
>

Filmaři si od roku 2023 za natáčení v Praze připlatí

  • 25. ledna 2022,
  • 11:03,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Přísnější pravidla a vyšší cena za pronájem historického centra Prahy. Tak reaguje magistrát na stále zvyšující se poptávku po natáčení v hlavním městě. Co se pro filmaře mění a kolik peněz město získá? Podívejte se na reportáž.

Reklama

Praha se v posledních letech stává více a více cílem filmařů. I proto se pražský magistrát rozhodl zvýšit nájemné, které účtuje filmařům, za natáčení na veřejných prostranstvích.  

"Přistoupilo se, po vzájemné dohodě s Asociací producentů, právě v oblasti filmu a reklamy, k mírnému zvýšení tohoto nájemného. A sice zejména pro oblast Pražské památkové rezervace, kdy ten důraz, toho nárůstu, je kladen zejména na velké zábory. To znamená natáčení nad tři sta metrů čtverečních," uvedl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Cena se zvyšuje z deseti na patnáct korun za metr čtvereční na den. Ve zbytku metropole z pěti na 7,5 koruny. 

"Samostatnou kapitolou je Staroměstské náměstí, pakliže zde dochází k záboru a Karlův most, kde se platí paušální poplatek, a to ve výši dvě stě padesáti tisíc korun, respektive sto osmdesáti tisíc korun za Staroměstské náměstí," vysvětlil Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Na Staroměstském náměstí dosud filmaři platili podle pravidel schválených v roce 2003. Za započatý natáčecí den devadesát tisíc korun. Stejně tak na Václavském náměstí se sazba zdvojnásobí z 50 na 100 korun za metr a den. 

"Zvláštní formou jsme upravili dokumentární formy filmu, protože my chceme podporovat i tento druh činnosti a jsme si vědomi toho, že se nejedná o takzvané velké, komerční projekty, a ty mají stanovenu symbolickou částku ve výši dvou tisíc korun za jeden den natáčení," upozornil Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Kromě zvýšení ceny nájemného se od příštího ledna mění také pravidla pro natáčení. Dále chce také město vybudovat takzvané zelené pointy. Ty by měly nahradit dieselové agregáty v místech, kde filmaři potřebují vysoký přísun elektrické energie. Tím by se měla v budoucnu nejen snížit plocha záboru, ale také hluk a emise v ulicích. 

 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu