• Načítám...
>

Portál Pražana nově umožní zaplatit i za psy online

  • 27. ledna 2022,
  • 11:26,
  • PRAHA 3,
  • Marek Tereba

Cesta na úřad se často rovná ztrátě času. Toho teď budou ušetřeni pejskaři z Prahy 3. Magistrát připravil rozšíření portálu Pražana, a to přihlašování a placení poplatků za psy online. V budoucnu se ale této výhody dočkají i obyvatelé dalších městských částí.

Reklama

Registrovat se a zaplatit poplatek za psa online. Takovou možnost teď spouští Portál Pražana. Službu budou moci, jako první, využívat obyvatelé Prahy 3. 

"V Praze máme nějakých devadesát tisíc pejsků, takže to znamená i hodně aministrativy, primárně pro městské části, kde se to administruje. Nicméně občana nezajímá jestli to řeší magistrát nebo městská část. Proto tedy je ten jednotný portál, který to všechno zastřešuje, kde si mohou lidé vyřídit všechno tyto svoje záležitosti přímo a eletronicky. Postupně se budou zapojovat jednotlivé městské části. Záleží to i na jejich ochotě. První je tedy Praha 3. Následovat bude například Praha 11, Zbraslav, Vinoř. A potom, v další fázi, třeba Praha 14, Praha 8 a potom další a další městské části," uvedl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

A vy, ty městské části, oslovujete nebo ony se mohou přihlásit sami o to, že by chtěly být zapojeny do projektu. Jak tohle funguje?

"My oslovujeme vždy ty jednotlivé městské části. Některé jsou aktivnější, některé jsou prostě méně aktivní. Tak to prostě chodí, ale nejsme schopni jim to nějakým způsobem nařídit, protože městské části mají velkou míru nezávisloti," vysvětlil Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Službu ocení nejen obyvatelé, ale ušetří práci i samotným příslušným úřadům. Pro občany, kteří třeba nemají přístup k internetu bude ale i nadále fungovat i původní metoda. 

"Co se týče poplatku za psa, tak se jedná zhruba o šest tisíc pejsků na městské části. To znamená, že čím více bude ten přístup usnadněn, tak tím je to výhodné i pro nás, jako pro městskou část," konstatoval Jiří Ptáček, starosta MČ Praha 3.

Příprava na spuštění trvala několik měsíců a pro magistrát projekt připravila městská společnost Operátor ICT. 

"Jsem moc rád, že jako městská společnost Operátor ICT jsme opět mohli být u toho, kdy se digitalizuje další agenda města. To znamená, že se ty služby více zpřístupňují občanům," dodal Matěj Šandor, místopředseda představenstva společnosti Operátor ICT. 

Magistrát plánuje rozšířit Portál Pražana ještě třeba o ověření hlasování v anketách či třeba podávání kvalifikovaných námětů na zastupitelstvo. Podle slov primátora Zdeňka Hřiba se můžeme těšit i na nějaké překvapení. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu