• Načítám...
>

Praha řeší pomoc ukrajinským uprchlíkům

  • 28. února 2022,
  • 15:56,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Praha přichází s dalšími formami pomoci občanům Ukrajiny, kteří míří do hlavního města. Mimo jiné pro ně zajistila MHD v Praze zdarma. Od 1. března bude také k dispozici Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině a to přímo v Městské knihovně v Praze na Mariánském náměstí.

Reklama

Praha řeší další možnosti pomoci válkou sužované Ukrajině a v tuto chvíli hlavně i ukrajinským uprchlíkům, kteří míří do České republiky. Hlavní město mimo jiné zřídilo novou webovou stránku, kde jsou veškeré důležité informace přehledně zpracovány. 

"Máme portál pomocukrajine.praha.eu, tam lidé najdou všechny potřebné informace. Kromě toho zřizujeme informační kiosky na nádražích, na Florenci a na Hlavním nádraží, kde jsou už dobrovolníci, kteří umí ukrajinsky. Rozdávají letáky, které jsou jak v češtině, tak i v ukrajinštině s kontakty na nejdůležitější instituce nebo infolinku Ministerstva vnitra," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

1. března bylo také otevřeno Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, a to přímo v Městské knihovně v Praze na Mariánském náměstí. Z důvodu nutnosti navýšení kapacity bylo následně centrum od pátku, 4. 3. přesunuto do Kongresového centra. Centrum slouží jako informační středisko i místo prvního kontaktu pro uprchlíky z Ukrajiny, kteří se dostanou do centrální části České republiky. Hlavní město řeší mimo jiné i možnosti pomoci v rámci zdravotnictví. Zapojí se například praktičtí lékaři. 

"Jsou ochotni bez pojištění ošetřit lidi, kteří přijedou z Ukrajiny, Nemocnice Na Františku slíbila pomoc, jednáme s příspěvkovými organizacemi zřizovanými hlavním městem Prahou," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.

Hlavní město také plánuje, jakým způsobem zajistit vzdělávání a výchovu dětí z ukrajinské migrační vlny. A další pomocí má být i zavedení bezplatné přepravy pro občany Ukrajiny ve veřejné dopravě na území Prahy. 

"Chceme tím nějakým způsobem pomoci uprchlíkům a zjednodušit jim situaci v Praze po jejich příjezdu, je to ve spolupráci i se Středočeským krajem i s železničními dopravci, kteří zavádějí to samé. Ještě jsme to chtěli ulehčit co nejvíce administrativně, nebudou si muset prozatím vyzvedávat žádné kartičky, nikde se registrovat, zkrátka bude stačit prokázání se pasem nebo občankou," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Vedení hlavního města vítá velké zapojení ze strany dobrovolníků, zdůrazňuje však, že pomoc Ukrajině musí být koordinovaná. 

"Není dobrý nápad naslepo jet někoho vyzvednout na hranice s Ukrajinou a vézt ho sem do České republiky nebo do Prahy bez zajištění ubytování předem. To znamená, pokud jste v pokušení něco takového udělat, tak byste se měli informovat na té infolince Ministerstva vnitra, kde vám případně vysvětlí, že byste měli toho uprchlíka dovézt do Střediska správy uprchlických zařízení ve Výšních Lhotách, to je u Frýdku - Místku v Moravskoslezském kraji. Pokud se rozhodnete přes to nerespektovat žádná z těchto doporučení a přeci jen toho člověka dovezete sem do Prahy, tak my na tom webu máme kontakty na neziskové organizace, které jsou schopné případně to ubytování zajistit," řekl Zdeněk Hřib. 

Do pomoci Ukrajině je aktuálně zapojeno i nespočet neziskových organizací a ruku k dílu chtějí přiložit i umělci, kteří chystají mimo jiné benefiční koncerty. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu