• Načítám...
>

Světový den ledvin klade tradičně důraz na prevenci

  • 10. března 2022,
  • 16:52,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Na druhý čtvrtek v měsíci březnu připadá každý rok Světový den ledvin. Tento den je každoročně věnován informování široké populace o prevenci a léčbě onemocnění ledvin a této problematice se věnovala i tisková konference, kterou uspořádala společnost B. Braun ve spolupráci s Českou nefrologickou společností.

Reklama

Na druhý čtvrtek v měsíci březnu připadá každý rok Světový den ledvin. Tento den je každoročně věnován informování široké populace o prevenci a léčbě onemocnění ledvin a této problematice se věnovala i tisková konference, kterou uspořádala společnost B. Braun ve spolupráci s Českou nefrologickou společností.

"Snažíme se informovat o té problematice, protože se udává, že až každý desátý člověk může mít nějaké poškození ledvin. Neznamená to, že by okamžitě hrozila dialýza, to v žádném případě, ale že se často vyskytují ta onemocnění a nejsou rozpoznávána včas," říká Vladimír Vojanec, primář Dialyzačního střediska Bulovka.

"Když se podíváte třeba na statistiky, kolik pacientů vstupuje do dialyzačního léčení z ulice, tak v posledních letech jsme se přece jen trošku zlepšili, takže ta informovanost zde je. Ale potíž je v tom, že většina kampaní cílí na stejné lidi. To znamená na lidi, kteří už o svém onemocnění vědí nebo se o ně starají. A ti, kteří to ignorují, tak k těm se ani tyto kampaně nedostanou," dodává Romana Ryšavá, předsedkyně České nefrologické společnosti.

Co se týká prevence, hlavní roli hraje zdravý životní styl, tedy nekouřit, zdravě se stravovat, nepít přemíru alkoholu a co nejvíce se hýbat. Na nutnost prevence poukazuje i český herec Karel Zima, který sám jednu svou ledvinu daroval a je také ambasadorem Světového dne ledvin.

"Všichni uctíváme srdce, srdce je slyšet, bouchá. Bojíme se o něj, mluvíme o něm často, od pohádek až po běžný život. Ale pak ještě v těle máme jeden orgán a já mu říkám tichý pracant, protože slyšet není. A když mu něco je, tak nebolí a to jsou ledviny. I když jsme vždycky byli zdraví, včetně ledvin, není jediný důvod nezajít si na tu první preventivní kontrolu ledvin a pak třeba každý rok nebo každé dva roky třeba na další. Nebolí to, nic to nestojí. Ideální by bylo, kdyby to jednou bylo tak, že toho budeme víc vědět o našich ledvinách, než o ledvinách na cibulce," zmiňuje Karel Zima, herec, dárce a ambasador Světového dne ledvin.

Zájemci mohou vyzkoušet i orientační test na webových stránkách www.ledvinovakalkulacka.cz. Ten jim napoví, zda si jejich zdravotní stav žádá návštěvu lékaře. Tisková konference upozorňovala i na dezinformace ve zdravotnictví, které se během pandemie pravděpodobně podílely na snížení počtu návštěv v českých ambulancích. Dalším z témat bylo i zvýšení rizika selhání ledvin u některých pacientů, kteří prodělali onemocnění covid-19. 

"Samozřejmě mnohem větší je to u pacientů, kteří měli průběh závažný, byli hospitalizováni nebo dokonce na jednotkách intenzivní péče. Ti už ale sledovaní jsou, protože měli závažný průběh a tam já úplně ten problém nevidím. Ale z hlediska prevence bych naopak apeloval na ty, kteří měli covid, měli ho třeba nepříjemný, ale nemuseli vyhledat nemocniční ošetření. Tak u těch je to riziko velké, ne v tom procentu, ale v tom, že to podcení," dodává Martin Kuncek, ředitel dialyzačních středisek B. Braun Avitum CZ/SK.

Z důvodu eskalujícího konfliktu na Ukrajině také společnost B. Braun
počítá s možným nárůstem pacientů, kteří budou potřebovat dialyzační ošetření. Podle odhadů České nefrologické společnosti může dialýzu v Česku potřebovat 300 – 400 uprchlíků z Ukrajiny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu