• Načítám...
>

Pražská zoo založila konto na pomoc Ukrajině

  • 10. března 2022,
  • 12:36,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Invaze ruských vojsk na Ukrajinu zasáhla nejen ukrajinské obyvatele, ale také tamní zoo. Proto se pražská zoo rozhodla pomoci a společně s ní můžete přispět na ukrajinská zvířata i vy. Jak? Napoví reportáž.

Reklama

Pomáháme jim přežít. Tak se jmenuje speciální podúčet sbírkového konta pražské zoo. Ta ho založila s úmyslem podpořit ukrajinské zoologické zahrady.

"Docela se tam scházejí prostředky, i když vlastně říkám, že prvotní je obrana Ukrajiny, pomoc lidem a až potom tedy pomoc těm zoologickým zahradám," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

S nápadem podpory ukrajinských zoo přišli i sami pražští chovatelé. Ti vymysleli mimořádné benefiční prohlídky. Zájemci se tak mohou projít po různých úsecích a někde je možné nahlédnout i do zákulisí. Prohlídky jsou možné v Darwinově kráteru, navštívit můžete Údolí slonů či se vypravit za šelmami či za ptáky. Cena jedné zhruba hodinové vstupenky je 1 000 korun.

"My už jsme z těch peněz pořídili materiál ve smyslu krmiv, veterinárních prostředků, ale i různé drobné techniky, kdy první zásilka už odjela do Varšavy, odtamtud se to pak distribuuje dál přes Lvov na Ukrajinu těm ukrajinským zoo, dokonce se podařilo už tu pomoc dostat až do charkovské zoo, což já jsem ani nevěřil, že bude možné," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Zoo ale nezapomíná ani na Ukrajince, kteří před válkou utekli do Prahy. Děti a ženy s ukrajinským pasem mají vstup za jednu korunu. Celý březen jsou také přichystány Dny pro ukrajinské rodiny s dětmi. 

"Už teď se tedy víc mluví o tom, že z těch velkých ukrajinských zoologických zahrad by se ta zvířata evakuovala, ale doposud o to vlastně ti ukrajinští kolegové nestáli. To, co se odváželo, byla zvířata z útulků," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

"Kdyby byla potřeba evakuovat zvířata, tak je pražská zoo dokáže přijmout?"

"My bychom určitě také něco přijali, byť asi ne ta velká zvířata typu slonů nebo orangutanů, ale určitě bychom sem také něco vzali. To se všechno řeší v rámci celé Evropy, tedy minimálně Evropské unie a Spojeného království," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Pomoci můžete i vy a to zasláním finanční částky na sbírkové konto, které právě teď vidíte na obrazovce. Další informace najdete na stránkách zoopraha.cz

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu