• Načítám...
>

Na oživení soch na Čechově mostě se začalo pracovat

  • 13. dubna 2022,
  • 14:06,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Na jaře letošního roku začala městská společnost Technologie hl. m. Prahy s přípravou oživení Čechova mostu. Ten čeká v následujících letech rekonstrukce osvětlovacích a efektových systémů – ze soch hyder by měla chrlit voda, světlonoši by zase měli držet pochodně se šlehajícími plameny.

Reklama

Pražský magistrát plánuje oživit sochy na Čechově mostě. V té souvislosti byl zahájen kamerový průzkum vnitřních částí soch, které jsou na mostě umístěné.

"Dělají se kamerové zkoušky u původních světlonošů a hyder, to jsou prvky mostu, kdy to slavnostní osvětlení bylo obohaceno o prvky, které chrlily vodu a šlehaly plamen. My bychom rádi toto obnovili a chtěli to mít do budoucna pro historické okamžiky v rámci Prahy. Když bude významný den, budou se slavit určité svátky, tak mít na tyto dny připravenou možnost spustit následující prvky. Prvky jsou v podstatě sousoší, nicméně vyžadují rekonstrukci," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Jak moc náročná rekonstrukce bude, to ukáží až výsledky tohoto průzkumu. Podle dostupných materiálů z archivů totiž není přesně známo, jak tyto efektové systémy fungovaly.

"My jsme se rozhodli pro endoskopický průzkum kamerou na takovém ohebném nosiči uvnitř soch, tak abychom si potvrdili, jestli najdeme zbytky produktovodů, to znamená plynovod případně vodní potrubí, které v minulosti mohlo ty efekty napájet. Teprve potom má cenu zahájit diskuzi s památkovou ochranou, s Národním památkovým ústavem a s městskými památkáři o rozsahu té rekonstrukce té efektové výbavy. Zkrátka a dobře, zatím máme málo informací, abychom se mohli definitivně rozhodnout a určit ten rozsah, jak to bude v budoucnu vypadat," řekl Tomáš Jílek, předseda představenstva Technologie hl. m. Prahy.

"Co se týká celkové položky nákladové, tak ten předpokládaný rozpočet je 16, 5 milionu korun. Co se týká časového rámce, tak tam budeme teprve vědět na základě toho, v jakém technickém stavu jsou ty jednotlivé prvky, to znamená ty hydry nebo ty chrliče," řekl Jan Chabr. 

Podle předpokladů pražského magistrátu by se náklady na rekonstrukci mohly pohybovat kolem šestnácti milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu