• Načítám...
>

Koně Převalského ze Zoo Praha jsou již rok na Dívčích hradech

  • 14. dubna 2022,
  • 13:23,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Na jaře loňského roku převezla pražská zoo koně Převalského na Dívčí hrady. Jak toto rozhodnutí hodnotí po roce chovatelé? A jak se adaptovali sami koně? Odpoví naše reportáž.

Reklama

Již od loňského dubna obývají louku na Dívčích hradech koně Převalského z pražské zoologické zahrady. Užívají si zde plochu o velikosti 20 hektarů.

"Pro ně je ten prostor samozřejmě velká devíza, že se mohou pohybovat na větší ploše, můžou si vybírat, co spásají a celkově jsme letos zhodnotili s chovateli, že jejich kondici to velmi svědčí, že jsou celoročně nuceni k tomu pohybu a zároveň jsou na té přirozené vegetaci a nejsou dokrmováni senem. My se tady snažíme navodit takové prostředí, kde selektivním vypásáním pomocí těch koní navrátíme tu vegetaci do toho původního stavu těch původních společenstev, která tady byla, než tady byla zemědělská plocha," řekla Barbora Dobiášová, kurátor kopytníků, Zoo Praha.

Dvě klisny letos pracovníci odvezli na připuštění do chovného zázemí a zároveň sem byli dovezeni dva koně kvůli zachování stáda.

"Plánujeme tady do budoucna mít větší skupinu koní, momentálně tady můžete vidět čtyři. Tři klisny a jednoho valacha a před prázdninami by sem měly přijít další dvě snad už připuštěné klisny, které by příští rok mohly tady porodit svá hříbata," řekla Barbora Dobiášová, kurátor kopytníků, Zoo Praha.

U výběhu je vybudováno i zázemí, kde dochází k socializaci mezi koňmi a chovateli.

"Jsou to vlastně poměrně pevné a menší ohrady s pevným podkladem, kde jsou ti koně zvyklí se každý den přijít podívat na chovatele, dostanou nějaké minimální množství krmení, tak aby byli zvyklí a pozitivně motivovaní k nám chodit a tím máme zaručeno, že v momentě, kdyby byl nějaký úraz nebo nějaký nutný přesun, tak jsou trénovaní na to přijít a bez nějakého většího stresu se tu nechat zavřít a následně uspat," řekla Barbora Dobiášová, kurátor kopytníků, Zoo Praha.

Na koně Převalského se na Dívčí hrady můžete přijít podívat také. Koně jsou nejaktivnější v dopoledních hodinách a před soumrakem. Na pastvě je ale zahlédnete po celý den a to i díky třem vybudovaným vyhlídkám. Rozhodně ale koně ničím nekrmte.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu