• Načítám...
>

Asistenční centrum pomoci Ukrajině již plně funguje v Praze 9

  • 20. dubna 2022,
  • 16:09,
  • PRAHA 9,
  • Marek Tereba

Ještě před velikonočními svátky se stihlo Krajské asistenční centrum pomoci přesunout z Vyšehradu do prostor bývalé banky na náměstí OSN ve Vysočanech. Důvodem stěhování byly již nasmlouvané akce v Kongresovém centru včetně těch k předsednictví České republiky Evropské unii.

Reklama

Krajské asistenční centrum pomoci pro Prahu a Středočeský kraj již plně funguje ve Vysočanech. Přesunuto sem bylo z Kongresového centra na Vyšehradě těsně před Velikonoci. Důvodem stěhování byly nasmlouvané akce v Kongresovém centru. Současnou budovu bývalé banky poskytl magistrátu vlastník na půl roku bezplatně a uhradí i náklady na vytápění a elektřinu. Asistenční centrum bude i zde fungovat denně mezi 7. a 21. hodinou.

"Teď jsme po prvním víkendu, po Velikonocích, ta zatěžkávací zkouška tady proběhla, myslím si, na jedničku s hvězdičkou," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

V novém Asistenční centru přibyla kromě již zavedených pracovišť také další, která uprchlíkům umožní jednodušší vyřešení nutných úkonů. 

"Je tady navíc například pracoviště, které dokáže vyřešit takové ty změny drobnějšího charakteru, typu změna adresy a podobně. To byly záležitosti, kdy chtěl uprchlík změnit adresu pobytu, tak jsme jim s tímto nedokázali pomoci přímo v Kongresovém centru a museli jsme je odkazovat na standardní pracoviště," řekl Zdeněk Hřib.  

Uprchlíků přicházejících do České republiky i nadále ubývá. Kapacita budovy ve Vysočanech by tak měla plně postačovat. 

"Ve čtvrtek jsme udělali více jak 600 uprchlíků a o tom dlouhém víkendu, to znamená pátek, sobota, neděle a pondělí prošlo Asistenčním centrem něco málo přes 1000 uprchlíků," řekl Luděk Prudil, ředitel HZS hl. m. Prahy.

Vedení Středočeského kraje dokonce zvažuje omezení provozu jednotlivých asistenčních center v kraji. Vysočanské centrum stále funguje ve stejném režimu jako na Vyšehradě. 

"Jsou zde opět čtyři základní procedury, které jsou zde pouze jinak poskládány v budově. Je zde trošku složitější přechod mezi těmi procedurami, právě proto, že je ve vyšších úrovních, to znamená, že je to v několika patrech," řekl Luděk Prudil, ředitel HZS hl. m. Prahy.

Podle ředitele zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy, Petra Koloucha, je denně odvezeno přibližně 30 Ukrajinců do nemocnic, často s postcovidovým syndromem. Zároveň se dle jeho slov nemusíme bát rozšiřování tuberkulózy. K šíření mezi Ukrajinci prý nedochází. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu