• Načítám...
>

V Praze roste zájem o komunitní chov slepic

  • 20. dubna 2022,
  • 16:12,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Chovat slepice v Praze zní jako něco nereálného. Stále se to ale stává běžnější aktivitou. Chov není náročný a navíc přináší několik bonusů. Na co myslet při zakládání vlastního chovu? Odpoví naše reportáž.

Reklama

Vlastní vajíčka a pomoc slepicím poznamenaným velkochovy. To jsou hlavní důvody, proč i v hlavním městě roste zájem o komunitní chov slepic. V současnosti funguje v Praze celkem šest komunitních chovů a zájem mezi Pražany stále přibývá. Přes sto padesát slepic našlo svůj nový domov i na Císařském ostrově. 

"Většina těch slepic, co vidíme, hlavně těch zrzavých, ty jsou z velkochovů, buďto vykoupené nebo zachráněné a potom máme druhou skupinu slepic, to byly normálně koupené mladé kuřice. A pak je zase další velká skupina slepic, které se tady narodily," řekl Štěpán Říha, koordinátor projektu MetroFarm.

Při zakládání chovů je ale důležité myslet na základní pravidla, aby slepice žily spokojeně.

"V první řadě je to dostatek prostoru, je dobré k nim mít i kohouta, to také to hejno zklidní. Samozřejmě je potřeba je krmit, takže člověk musí mít zajištěné krmení, je to pak na vás, jakou cestou půjdete. My jsme v nedávné době přešli na bio krmivo s tím, že když máme občas něco ze zahrady, tak jim to klidně dám. Jinak tady máme takové hromady nějakých materiálů, jako je listí nebo štěpka a do nich se i shromažďuje nějaký život v podobě červíků a různých broučků, takže slepice si tady toho spoustu i nahrabou. Neměli bychom zapomenout ani na kurníky, místo, kde se ty slepice mohou schovat," řekl Štěpán Říha, koordinátor projektu MetroFarm.

Pro ty, kteří nemají možnost chovat své vlastní stádo, nabízí někteří chovatelé možnost nákupu vajec nebo přímo adopci vlastní slepice.

"Ta adopce spočívá v tom, že si můžete vybrat svou konkrétní slepici, potom slepice dostane kroužek se jménem, takže jí můžete i pojmenovat, platíte měsíční příspěvek a potom jako poděkování za tu adopci si můžete každý měsíc vybrat 20 vajíček. Můžete dostat i nějaký adopční certifikát a když jste tady, tak si můžete přijít s tou slepicí třeba popovídat nebo si jí pohladit, cokoliv," řekl Štěpán Říha, koordinátor projektu MetroFarm.

Kromě Císařského ostrova funguje chov slepic také v Troji, na Černém Mostě, ve Vinoři nebo v Říčanech u Prahy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu