• Načítám...
>

S Lítačkou bude nadále možnost půjčení kola zdarma

  • 20. dubna 2022,
  • 9:38,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Půlroční pilotní spolupráce Pražské integrované dopravy a poskytovatelů sdílených kol jednoznačně prokázala, že tato možnost pohybu po Praze má smysl právě díky výhodné kombinaci veřejné dopravy a jízdy na kole pro první nebo poslední část cesty po městě. Praha nyní vypisuje veřejnou zakázku na trvalé zapojení sdílených kol do služeb veřejné dopravy v Praze včetně možnosti půjčit si také elektrokolo.

Reklama

Hlavní město vyhodnotilo testovací provoz služby, díky které si mohou držitelé Lítačky zapůjčit sdílené kolo zdarma na patnáct minut. Za půl roku pilotního provozu využilo tuto možnost téměř 12 tisíc lidí a celkový počet výpůjček přesáhl 164 tisíc. Praha proto nyní vypisuje veřejnou zakázku na trvalé zapojení sdílených kol do služeb veřejné dopravy v Praze včetně možnosti půjčit si také elektrokolo.

"Rada rozhodla, že bude vypsána veřejná zakázka. Ta bude mít hodnotu 48 milionů korun. Toto plnění by nám vydrželo na dobu 48 měsíců," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Pražané si kola půjčují nejčastěji na dobu kolem 5 minut. Největší zájem je v uzlových bodech městské hromadné dopravy, zejména v oblastech Holešovic, Dejvic, Karlína a Starého Města. Atraktivní je také celá oblast podél vltavských břehů. Možnost využít tuto službu bude ale nově rozšířena do většího území hlavního města.

"Nově bude podmínkou, že denní provozovatelé musí pokrýt alespoň 90 % stanic metra a zároveň budeme nově soutěžit nejen mechanická kola, ale i elektrokola. Pokud občané chtějí využívat například elektrokolo v kopcovitém terénu nebo se zkrátka méně zpotit, tak to bude možné," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

U elektrokol bude zapůjčení zdarma pouze po dobu pěti minut. U klasických kol pak i nadále zůstává původní čas, tedy 15 minut.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu