• Načítám...
>

Praha schválila slevu nájemného pro byty s uprchlíky

  • 20. dubna 2022,
  • 9:39,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Pražští radní schválili návrh, který umožní domácnostem v městských bytech získat slevu na nájemném, pokud ubytují ukrajinské uprchlíky prchající před ruskou vojenskou agresí. Sleva bude poskytována měsíčně ve výši 1 000 Kč za každého ukrajinského státního příslušníka, nejvýše pak ve výši 4 000 Kč měsíčně za jeden byt.

Reklama

Praha i nadále pomáhá ukrajinským uprchlíkům. Rada hlavního města proto schválila návrh, který umožní domácnostem v městských bytech získat slevu na nájemném, pokud ubytují ukrajinské uprchlíky prchající před válkou. 

"Jak vláda schválila solidární příspěvek pro domácnosti, které ubytují uprchlíky ukrajinské, tak ho schválila ve výši 3 000 korun na ubytovanou osobu, přičemž z expertní zprávy vyplývá, že ideální částka je o tisíc korun vyšší, 4 000 korun za ubytovanou osobu. My chceme maximalizovat ten počet lidí, kteří se rozhodnou pronajmout nebo poskytnout část bytu, kde bydlí, uprchlíkům," řekl Adam Zábranský, radní hl. m. Prahy. 

Sleva bude poskytována po dobu účinnosti nařízení vlády. Praha chce tímto krokem motivovat nájemce městských bytů k poskytnutí pomoci ukrajinským uprchlíkům.

"Budeme dávat slevu nájemníkům městských bytů ve výši 1 000 korun na ubytovanou osobu, tak aby dohromady s tím solidárním příspěvkem to dosáhlo té ideální částky podle expertů 4 000 korun za ubytovanou osobu. Zastupitelstvo minulý měsíc vyzývalo vládu k tomu kroku, aby navýšila ten solidární příspěvek, nicméně vláda to neudělala, tak ho de facto navyšujeme alespoň u nájemníků městských bytů," řekl Adam Zábranský, radní hl. m. Prahy.

Sleva bude nájemníkům poskytována na základě doložení pobírání solidárního příspěvku dle vládního nařízení za podmínky, že nájemci nahlásí zvýšení počtu osob v domácnosti. O slevu na nájemném mohou žádat výhradně fyzické osoby s platnou nájemní smlouvou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu