• Načítám...
>

Praha plánuje stavbu 5. trasy metra

  • 25. dubna 2022,
  • 14:55,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

V Praze by po metru D mohlo vzniknout i metro O. Okružní metro by mělo propojit především místa, kde vznikají nové byty a také místa, kam lidé nejčastěji dojíždějí do práce. Nová trasa by měla metropoli pomoci připravit se na další nárůst obyvatel.

Reklama

Hlavní město plánuje v budoucnu vybudovat další trasu metra, tentokrát má jít o metro O. Na základě rozhodnutí pražských radních vznikne pracovní skupina, která v následujících měsících vytvoří zadání pro vypracování studie proveditelnosti. Nová trasa by měla propojit čtvrti, jejichž aktuální spojení hromadnou dopravou není zcela vyhovující. 

"Může zajistit potřebné tangenciální propojení mezi jednotlivými městskými částmi, tak aby nemuseli všichni cestující vždy zajíždět do těch třech vytížených uzlů v centru města - Muzeum, Můstek, Florenc a naopak se mohli přemisťovat mezi sousedními městskými částmi napřímo. V té pracovní skupině by seděli jednak zástupci rady, tak i zástupce Institutu plánování a rozvoje, Dopravního podniku, TSK, ROPIDu, Správy železnic, Fakulty dopravní, sociální geograf, sociolog, i za opozici," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Okružní metro by mělo propojit především místa, kde vznikají nové byty, ale také místa, kam lidé nejčastěji dojíždějí do práce.

"Mezi Andělem, Smíchovským nádražím, Olbrachtovo a Budějovickou vychází, že by tento úsek byl využíván až 150 tisíci cestujícími denně v pracovní den a tento jižní úsek této linky vyplývá, že bude nejpotřebnější, ale na tyto otázky má přesně odpovědět ta studie proveditelnosti," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Nová linka by měla mít 23 stanic a její délka by měla dosahovat asi 36 km. Výstavbu metra O plánuje Praha v ideálním případě plynule navázat na už probíhající stavbu linky D.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu