• Načítám...
>

Středočeské muzeum nás vtáhne do dávné historie

  • 26. dubna 2022,
  • 8:39,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy zve veřejnost na svou mimořádnou archeologickou expozici, která u nás nemá obdoby. Archevita - stopami věků návštěvníkům zprostředkuje ukázky pravěkých staveb oživených projekcemi každodenních situací a svou kvalitou se řadí mezi projekty evropské úrovně.

Reklama

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy si pro své návštěvníky připravilo naprostou lahůdku. Nově totiž otevřelo expozici s názvem Archevita - stopami věků, která nás ve dvou patrech provede obdobím od mladší doby kamenné až po raný středověk.

"Je to prezentace našich sbírek, odráží naše třicetileté působení na poli archeologie v rámci našich okresů, které zajišťujeme a jsou tady opravdu naše poklady ze všech období pravěku, jsou tady keramické nálezy, kostěné nálezy, bronzové depoty, železné nástroje, je tady opravdu všechno a já si myslím, že jsou to skvosty, které stojí za vidění," řekla Jana Klementová, autorka projektu.

Hned při vstupu do expozice se návštěvník rázem ocitá v daleké historii a má jedinečnou příležitost seznámit se s životem lidí, kteří naše území obývali dávno před námi.

"Uvidí řadu staveb z různých období pravěku, uvidí řadu výrobních okrsků, máme tam studny, které jsme našli při záchranných archeologických výzkumech, uvidí tam spoustu preparátů zvířat, úžasná je rekonstrukce zápřahu, kterou se nám podařilo ve spolupráci s Česká krajina, o.p.s. zrealizovat, že tam máme zpětně vyšlechtěné pratury, což nebylo úplně jednoduché," řekla Jana Klementová, autorka projektu.

Ve druhém patře expozice jsou představeny pravěké exponáty doplněné modelacemi hrobů. Muzeum ale nezapomnělo ani na moderní prvky.

"Moderní prvky jsou právě ty technologické výstupy, počítačové perspektivy, holografické projekce. To je přesně to, co každou tu jednotlivou stavbu dokáže oživit takovým způsobem, že na to návštěvník začne pohlížet jiným způsobem, než na běžnou rekonstrukci. Ta stavba žije, ta stavba má atmosféru, ta stavba má určitý zážitek, určitý dojem," řekla Jana Klementová, autorka projektu.

Na vzniku jednotlivých projekcí se podílely i známé české osobnosti, jako například Václav Noid Bárta nebo Iva Pazderková. Expozice Archevita - stopami věků nabízí nezapomenutelný zážitek a hravou formou propojuje archeologii s moderními technologiemi.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu