• Načítám...
>

Praha rozjíždí dostupné družstevní bydlení

  • 27. dubna 2022,
  • 8:53,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Projekt dostupného družstevního bydlení je v Praze na spadnutí. Připravený je pilotní projekt, který vznikne v Praze 5. Na Radlické ulici by měl vzniknout nový bytový dům s celkem dvě stě šedesáti družstevními byty. Ve srovnání s tržními podmínkami budou levnější až o třicet procent. Praha chce byty nabídnout zejména střední třídě. Ta nedosáhne na hypotéky, ale nesplňuje podmínky pro přidělení městského bytu.

Reklama

Praha pomalu rozjíždí projekt Dostupného družstevního bydlení. Chce tak usnadnit cestu k bytům v metropoli pro rodiny zejména ze střední třídy. Bytové domy vzniknou na městem vytipovaných pozemcích. Zájemci si zároveň nebudou muset brát hypotéku, úvěr na výstavbu si vezme družstvo, jehož budou součástí.

"Žije tady veliké množství lidí, kteří nemají vůbec žádnou šanci na dostupnější bydlení a pro tyto je to určeno. Zároveň to má obrovskou výhodu v tom, že družstevník, když se stane členem družstva, tak potom pomáhá splácet úvěr družstvu v nájemném, v těch pravidelných měsíčních platbách a sám není zatížen hypotékou. Ani mu nehrozí, že se dostane třeba do dluhové pasti a přijde o střechu nad hlavou," řekla Hana Kordová Marvanová, radní hl. m. Prahy.

Praha má v metropoli vytipované pozemky v několika městských částech. Cílem je výstavba stovek bytů ročně. První městskou částí, kde se budu projekt realizovat, je Praha 5. Na pozemku v Radlické ulici by mělo v budoucnu vzniknout až dvě stě šedesát družstevních bytů. Třetina bude patřit městu, které je vyčlení pro učitele, hasiče, zdravotníky a podobně. Zbytek budou moci využít i ostatní Pražané.

"Podél Radlické ulice je poměrně velký pozemek, který je územním plánem určen pro výstavbu, protože jsme tušili, byli jsme prozíraví, že tady opravdu dojde k výstavbě, tak jsme nechali udělat studii na bytový dům. Tato ulice by měla být ukázkou tzv. města krátkých vzdáleností, kde lidé tam, kde bydlí, tak mají vše, co potřebují. Od školy počínaje, přes poštu a zdravotní střediska. Čili i k tomu bychom chtěli dospět," řekla Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

Pilotní projekt by měli posvětit pražští zastupitelé. Praha pak vybere partnery, se kterými založí bytové družstvo. Zájemci naleznou veškeré informace a podmínky pro vstup do družstva na stránkách ddb.praha.eu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu