• Načítám...
>

Čistírnu odpadních vod na Císařském ostrově čekají opravy

  • 27. dubna 2022,
  • 14:41,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Pražská vodohospodářská společnost a.s. zajišťuje pro Prahu modernizaci a přestavbu Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově. V plánu je nyní druhá etapa, tedy rekonstrukce Stávající vodní linky.

Reklama

Ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově prochází přestavbou a komplexní modernizací. Prvním krokem bylo rozšíření čistírny o tzv. Novou vodní linku, která je v trvalém provozu od začátku tohoto roku. Aktuálně je připravována druhá etapa rekonstrukce. 

"Pořád jako celek ta Ústřední čistírna neplní limity, které jsou dány, jak českou, tak evropskou legislativou. Už v roce 2004 se rozhodlo, že etapovitě budeme rekonstruovat i tu druhou polovinu, na které se teď nacházíme. To je rekonstrukce Stávající vodní linky. Všechno to, co je ze 60. let, půjde kompletně pryč a nahradí to nové nádrže," řekl Pavel Válek, předseda představenstva PVS.

Samotné práce by mohly započít nejpozději v roce 2024. Předpokládané náklady činí zhruba 6 miliard korun. Kromě rekonstrukce připravuje čistírna i projekty za účelem posílení energetické soběstačnosti hlavního města. Možnými zdroji energie je například fotovoltaika instalovaná na vybraných objektech čistírny nebo nízkopotenciální teplo z vypouštěných vyčištěných odpadních vod. 

"Průměrná teplota na výtoku z Ústřední čistírny je kolem 20 stupňů té odpadní vody, což je významný potenciál, daleko lepší, než třeba využití té tepelné energie ze vzduchu. Druhý projekt, který se tu bude realizovat, tak je výstavba pilotní jednotky pro přeměnu bioplynu, který se tu vytváří při stabilizaci kalů na BioCNG a ta jednotka spočívá v tom, že to je membránová technologie, která ten bioplyn, který se tu vyvíjí, dokáže upravit na parametry, které má mít BioCNG použitelný pro pohon vozidel," řekl Petr Mrkos, generální ředitel PVK.

"To jsou projekty, které nám pomohou snížit energetickou závislost na jakýchkoliv centrálních zdrojích elektřiny a tepla, které nám přichází do Prahy a samozřejmě v tomto případě chceme primárně snížit závislost na plynu, především ruském plynu," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Rekonstrukce Stávající vodní linky by měla trvat zhruba do roku 2027. Následovat bude poté třetí zásadní etapa prací, kterou je modernizace kalového hospodářství. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu