• Načítám...
>

Praha schválila půjčku Pražské plynárenské

  • 2. května 2022,
  • 14:17,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Pražský magistrát schválil půjčku své firmě Pražská plynárenská ve výši dvě miliardy korun. Finance poslouží na nákup plynu na další zimu. Důvodem podpory jsou ceny plynu, které od loňska prudce rostou.

Reklama

Hlavní město půjčí své firmě Pražská plynárenská dvě miliardy korun. Úvěr schválili pražští zastupitelé.

"Ta půjčka zvyšuje bezpečnost dodávky pro Pražany a pro zákazníky Pražské plynárenské a umožní nám maximálně naplnit naše zásobníky a připravit se tak na zimu, zimní sezónu a na případné přerušení dodávek plynu kdykoliv v zimní sezóně. Myslím si, že v současné době jsme nejbezpečnější dodavatel plynu v České republice nebo jeden z nejbezpečnějších, protože se ukázalo, že za námi stojí Magistrát hlavního města a že budeme spolehlivým dodavatelem i v krizových situacích," řekl Martin Pacovský, ředitel Pražské plynárenské.

Rozhodnutí doprovázela mnohahodinová diskuze zastupitelů. Opoziční ODS a ANO kritizovaly nejen půjčku, ale i fungování společnosti.

"V tomto směru vyčítám hlavnímu městu a této koalici, že jmenovala nového generálního ředitele bez výběrového řízení v takto významné firmě, že firma v podstatě neudělala kroky, které si myslím, že udělat měla, to znamená, že měla zdražovat plyn, jak se zdražovala cena na trhu a protože to neudělala, tak má dnes provozní ztrátu. Ten plyn měla nakoupit dříve. To jsou věci, které jsem zmínil," řekl Tomáš Portlík, zastupitel hl. m. Prahy.

"Základní problém je v tom, že opozice nemá zástupce v dozorčí radě, to znamená, že nemáme informace. Dnes tady několikrát zaznělo z úst představitelů plynárenské, že některé informace tady veřejně říct nemohou, aby nepoškodili firmu a nebo aby se nestal nějaký problém. Poslat dvě miliardy korun z Prahy do firmy, kterou možná vede management, který patrně udělal nějaké selhání, to se nám opravdu nechtělo. Proto jsme se zdrželi, právě kvůli tomu, že jsme neměli dostatek informací," řekl Ondřej Prokop, zastupitel hl. m. Prahy.

Slova o pochybení ale odmítá nejen samotné vedení Pražské plynárenské, ale i magistrátní koalice.

"Já myslím, že ta debata byla opravdu silně zpolitizovaná, ta situace není jednoduchá pro žádnou společnost. Všichni konkurenti Pražské plynárenské řeší úplně tu stejnou situaci a řeší samozřejmě i problematiku pro financování těch nákupů za komoditu, která je násobně dražší, než bývala dříve," řekl Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"V zásadě, kdyby nenastala válka na Ukrajině a takové ty následné cenové šoky, které vidíme v rámci cen plynu, kdy se cena plynu pohybuje +- 50 %, tak ani tuto diskuzi nemusíme vést. To, že stát vyžaduje vyšší zásoby plynu na zimu, znamená, že musíme daleko více investovat do těch zásobníků," řekl Martin Pacovský, ředitel Pražské plynárenské.

Zastupitelé nakonec také souhlasili s návrhem opozice, že v Pražské plynárenské bude proveden audit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu