• Načítám...
>

Botanická zahrada zachraňuje ohrožené druhy rostlin

  • 2. května 2022,
  • 15:49,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Jednou z důležitých úloh botanických zahrad je činnost v oblasti ochrany genofondu rostlin. Botanická zahrada hl. m. Prahy se podílí na záchraně ohrožených druhů rostlin i na území České republiky. V areálu zahrady je možné zhlédnout nespočet druhů rostlin, které jsou v dnešní době kriticky ohrožené.

Reklama

Odborníci z Botanické zahrady hl. m. Prahy se podílejí na záchraně kriticky ohrožených druhů rostlin. Nejedná se však pouze o rostliny exotické, i v České republice najdeme druhy, které se postupně ve volné přírodě už téměř nevyskytují.  

"V Praze je několik chráněných lokalit, které poskytují útočiště těmto rostlinám, ale samozřejmě časem i tato druhová pestrost může ubývat. Botanická zahrada spolupracuje se spoustou vědeckých organizací, ať už se jedná třeba o Botanický ústav Akademie věd, ale třeba také se Zoologickou i Botanickou zahradou v Plzni, odkud jsme přivezli koniklece otevřené a právě na této jedné chráněné lokalitě v Praze jsme je vysázeli," řekl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Přímo v areálu botanické zahrady vznikají expozice věnované právě ohroženým rostlinám. Vzácné rostliny představuje například biotop písčiny v Ornamentální zahradě. Ohrožených druhů rostlin je v České republice celá řada. 

"Například můžeme mluvit o hlaváčku jarním, dále to jsou různé druhy orchidejí, našich českých, je jich opravdu velké množství. Přímo v expozici českých písků bychom nalezli rozrazil dlouholistý. My je posbíráme, pečlivě sbíráme semena na různých chráněných lokalitách, následně je zapěstujeme, vysadíme do těchto expozic a následně tato semena posbíráme a napěstujeme, vrátíme zpět do přírody," řekl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

V současné době buduje botanická zahrada na Stráni novou expozici ohrožených druhů. Její otevření je naplánováno na druhou polovinu letošní sezóny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu