• Načítám...
>

Výstava Město jako přízrak vtáhne do tajemných Stínadel

  • 4. května 2022,
  • 12:49,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Nechte se vtáhnout do tajemných stínadel na výstavě věnované tvorbě Jaroslava Foglara. To nejlepší z autorovy tvorby přináší expozice pod domem U Zlatého prstenu v Týnské ulici.

Reklama

Město známé z románů Jaroslava Foglara, tedy hlavně legendární stínadelské trilogie, zobrazuje obsáhlá výstava Město jako přízrak. Základní cílovou skupinou jsou milovníci foglarovek všech věkových skupin, zážitek Foglarova mystického města zprostředkuje projekt ale i těm nejmladším. Prostě každý návštěvník, který vstoupí do tajemných prostor pod dům U Zlatého prstenu, zažije opravdu napínavý zážitek. 

"Zažije Prahu Jaroslava Foglara, zároveň Prahu stínadelskou a Prahu Rychlých šípů. Tady je nainstalovaná výstava, která seznamuje návštěvníky s pražskými inspiracemi, které ovlivnily Jaroslava Foglara při tvorbě jeho díla, zejména tedy těch románů, které se týkají městského prostředí," řekla Pavla Státníková, kurátorka výstavy.

Výstava je instalována nejen v rozlehlém podzemí, ale část je také ve třetím patře. Zde návštěvníci mohou pomocí obrazů nahlédnout do míst, která Jaroslava Foglara při tvorbě inspirovala. 

"Tady jsme na takzvané Rozdělovací třídě, což zasvěcenci vědí, jsme na rozhraní Stínadel a takzvané Druhé Strany a je tady připomínka toho, že tou hlavní inspirací pro Jaroslava Foglara, pro tuto třídu, pro její podobu a fungování byla zřejmě Revoluční třída v Praze, tedy rozhraní mezi Petrskou čtvrtí a oblastí Na Františku, protože chlapci z Petrské čtvrti a z Františku spolu vedli už od konce 19. století boje," řekla Pavla Státníková, kurátorka výstavy.

Návštěvníci, kteří se sem vydají ve všední dny, si mohou zážitek z výstavy zpříjemnit vnitřní i venkovní doprovodnou hrou. 

"Bude Volba Velkého Vonta, která bude připomenuta filmem Záhada hlavolamu a tady tu atmosféru si můžeme zažít na vlastní kůži a na vlastní cítění," řekla Pavla Státníková, kurátorka výstavy.

Na vlastní kůži i cítění si můžete atmosféru Foglarových Stínadel vyzkoušet i vy a to denně kromě pondělí od devíti do osmnácti hodin v Týnské ulici - jen pár kroků od Staroměstského náměstí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu