• Načítám...
>

Slovenský dům uvedl výstavu Bozky pod čerešňou

  • 4. května 2022,
  • 10:32,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Slovenský dům v Praze uvedl novou výstavu s názvem Bozky pod čerešňou. Autorkou je známá slovenská umělkyně Katarína Zemková. Ve dvou patrech mohou návštěvníci zhlédnout asi 40 obrazů.

Reklama

Bozky pod čerešňou, tak zní název nové výstavy, která byla slavnostně zahájena v prostorách Slovenského domu v Praze. Ve dvou patrech mohou návštěvníci obdivovat jedinečná výtvarná díla známé umělkyně Kataríny Zemkové. 

"Je to takové jarní, veselé a zářivé téma, jak můžete vidět na obrazech. Je tu kolem 40 vystavených děl na toto téma," řekla Katarína Zemková, autorka výstavy.

"My máme radost, že sem zavítalo jedno z nejlepších výtvarných umění, které je dnes v Bratislavě a na Slovensku k dispozici a to je i krédem Slovenského domu v Praze. Představovat tu jednak to nejlepší ze Slovenska, ale potom i slovenské výtvarné umění, které se tvoří tady v Česku. Koneckonců v Česku žije 400 tisíc Slováků a samotná Praha má 100 tisíc slovenských obyvatel, takže je třetím největším slovenským městem po Bratislavě a Košicích. A přicházejí sem i slovenští umělci z jiných krajin a mimo to děláme řadu takových československých projektů," řekl Vladimír Skalský, ředitel Slovenského domu.

Na první pohled na návštěvníka z vystavených děl dýchne příjemná optimistická atmosféra. Zároveň obrazy zaujmou i svou propracovaností. 

"Katarína Zemková je vysokoškolsky vzdělaná, umělecká a v každém případě originální a tvořivá osobnost, která ovládá technologické postupy, dá se říct, opravdu bravurně. Maluje olejem, olej je velmi náročný. Co se týká práce s ním, tak určitě tónování a tak dále a ona to dokáže, ona se s tím obrazem morduje a trápí se s ním a nakonec je ten výsledek takový, že si vždy poví, že to stálo za to, obraz je skvost, těším sa," řekl Ľuboslav Moza, kurátor výstavy.

"Tvořím takovým velmi expresivním způsobem, to znamená, že podle nálady, jak je vidět a většinou mám náladu dobrou. Inspiraci získávám v přírodě, mám tři syny, takže inspirace je všude okolo dost," řekla Katarína Zemková, autorka výstavy.

Z obrazů čiší originalita a radost a každý návštěvník si na výstavě bezpochyby najde svého favorita. 

"Můj oblíbený je největší, který je hned u vchodu, jmenuje se Bozky pod čerešňou. Je takový rozvernější, růžový a potom ještě takový menší modrý obraz, který je i na pozvánce. To jsou takové moje srdcové záležitosti. Ale každý den se mi líbí něco jiného," řekla Katarína Zemková, autorka výstavy. 

Výstava Kataríny Zemkové bude ve Slovenském domě k vidění do 3. června a rozhodně stojí za zhlédnutí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu