• Načítám...
>

Maršál Koněv má přijít o čestné občanství Prahy

  • 9. května 2022,
  • 16:23,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Sovětský maršál Ivan Koněv, jehož vojska se v roce 1945 podílela na osvobozování Prahy, již nemá být čestným občanem města. Rozhodli o tom na svém zasedání pražští radní. Důvodem jsou některé jeho problematické činy, například bombardování Mladé Boleslavi po skončení války. Návrh na odebrání čestného občanství bude dále ještě schvalovat Zastupitelstvo hlavního města.

Reklama

Praha plánuje odebrat čestné občanství sovětskému maršálu Ivanu Koněvovi. Ten se spolu se svými vojsky na konci druhé světové války podílel na osvobození hlavního města. Odebrání čestného občanství jednomyslně schválili na svém zasedání pražští radní. 

"jedná se tedy o to, že doba, ve které dostal Koněv to čestné občanství, byla poznamenána určitým kontextem, postupem času vyšly najevo skutečnosti, které z mého pohledu nesvědčí o tom, že by Koněv byl čestným člověkem, proto nemůže být ani čestným občanem hlavního města Prahy," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Čestným občanem Prahy se maršál Koněv stal 6. června 1945. Důvodů pro odebrání čestného občanství má být hned několik. 

"Jedná se například o tom, že po konci války rozhodlo bombardování Mladé Boleslavi, kde takto zavraždil 150 civilních obětí včetně dětí, potom jde o další jeho represivní činy spojené například s potlačením povstání v roce 1956 v Maďarsku, eventuálně asistence u stavění Berlínské zdi, potom samozřejmě i to, že s jeho tichým souhlasem dovlekla ta ruská rozvědka Směrš do Ruska československé občany ruské národnosti nebo je případně rovnou v Praze zavraždili," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Návrh na odebrání čestného občanství Prahy maršálu Ivanu Koněvovi bude dále ještě schvalovat Zastupitelstvo hlavního města.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu