• Načítám...
>

První etapa opravy Barrandovského mostu začíná

  • 12. května 2022,
  • 16:24,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Oprava pražského Barrandovského mostu odstartuje v pondělí 16. května. První etapa oprav potrvá 110 dní. Hlavní město i řidiči se tak musí připravit na dopravní komplikace, které budou rekonstrukci provázet. Více informací vám přinášíme v reportáži Marka Tereby.

Reklama

Již v sobotu 14. května začne zátěžová zkouška pro pražskou dopravu. Startují opravy Barrandovského mostu. 

"Ta ocelová lana, která drží ten most pohromadě, jsou úplně prorezlá a ta oprava je naprosto nezbytná," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

První etapa bude trvat 110 dnů a vyřadí z provozu nájezdovou rampu ze Strakonické ulice a také jižní polovinu jižního mostu. Opatření se ale dotknou všech řidičů projíždějících přes most. 

"Všechno začne v sobotu, kdy zhotovitel začne osazovat dopravní značení, 15. května začnou ve večerních hodinách už najíždět na most těžké stroje a v pondělí začne frézování vozovek a to jak na samotném mostě, tak na rampě ze Strakonické a ve středu začne bourání rampy ze Strakonické a zároveň římsy na mostě, takže od středy bude omezen jeden jízdní pruh na podjezdu pod mostem," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Řidiči jedoucí ve směru od Strakonic nebudou tedy moci v první etapě najet na Barrandovský most. Využít ale budou moci několik objízdných tras. Nabízí se možnosti přes Pražský okruh a to buď sjezdem na Braník kolem Barrandovských teras, nebo na druhou stranu zprovozněným sjezdem na Písnici. Dále také bude možné využít sjezd na Vestec či třeba napojení na dálnici D1 u Modletic. V celém úseku objízdných tras nebude na Pražském okruhu navíc vyžadována dálniční známka. Upravena byla také křižovatka u Mostu Závodu míru ve Zbraslavi na kruhový objezd a to právě kvůli plynulejšímu provozu. Zkapacitněna byla také vratná rampa u Lihovaru. Oprava nejvytíženějšího mostu v zemi se dotkne také cestujících využívajících městskou hromadnou dopravu.  

"V okolí mostu jsou vyhrazené pruhy pro autobusy, jak v normálním stavu, tak v některých úsecích, zejména v ulicích Jeremenkova, Vrbova, Ke Krči a Modřanské došlo k drobnému prodloužení těch pruhů," řekl Martin Šubrt, náměstek ředitele pro veřejnou dopravu, ROPID. 

Přes most tak bez změny projedou autobusové linky 118, 170, 190, 196 a 197.  V jiném režimu ale pojede linka 125.

"V době pracovních dnů bude tato linka rozdělena na linku X125, která zajistí to základní spojení ze Smíchova směrem na Jižní Město a na linku 125, která bude určena cestujícím mezi Háji a Skalkou," řekl Martin Šubrt, náměstek ředitele pro veřejnou dopravu, ROPID.

Zlepšení komfortu cestujících v tramvajích má přinést posílení linky 17. Všechny její spoje pojedou až do Kobylis a nebudou ukončeny na Výstavišti. Linka 21 pak zamíří od Modřan na Smíchovské nádraží a nabídne tak alternativu objet most po kolejích. Častěji pojede také přívoz P3 z Dvorců na Lihovar a alternativu nabídne i rozšíření zón sdílených kol o jižní část Prahy. Oprava první etapy by měla skončit s koncem letních prázdnin. Další by měly následovat v příštích letech vždy v letní sezóně. Poslední část rekonstrukce je naplánována na rok 2025. Veškeré informace o opravě mostu najdete na stránkách www.barrandak.cz. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu