• Načítám...
>

Aplikace Záchranka pomohla již stovce tisíc lidí

  • 17. května 2022,
  • 15:42,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Aplikace Záchranka, která je neodmyslitelným partnerem právě pro pražské záchranáře, se dočkala dalšího vylepšení. Mezi hlavní výhody patří nově její překlad do ukrajinštiny i vietnamštiny. To ale není vše. Co ještě Záchranka umí? Podívejte se na reportáž.

Reklama

Spuštěna byla již před více jak šesti lety. Aplikaci Záchranka má ve svých chytrých telefonech již více než dva miliony Čechů. Pomohla již stovce tisíc lidí, kteří si přes ni zavolali pomoc.

"Aplikace Záchranka byla vytvořena s cílem zefektivnit a zrychlit volání zdravotnické záchranné služby na lince 155. A to tak, že stiskem jediného tlačítka v telefonu je člověk nejen spojen se zdravotnickou záchrannou službou, ale také předává všechny informace, které dnes v chytrém mobilním telefonu o sobě máme. To znamená svoji přesnou polohu, informace o tom, co se nám stalo, což můžeme v aplikaci vybrat a také svůj kompletní zdravotní profil, který v aplikaci můžeme mít nahraný. Neznamená to ale, že bychom pomocí aplikace nemohli volat pomoc pro někoho jiného," řekl Filip Maleňák, ředitel aplikace Záchranka.

Za dobu svého působení získala aplikace několik vylepšení. V předloňském roce přibyl chat, díky kterému lze zaslat z místa i fotografii, či dokonce zahájit s dispečerkou tísňové linky videohovor. Letos se aplikace dočkala zase jazykového vylepšení. Kromě češtiny, angličtiny, němčiny a polštiny mohou nyní uživatelé volit také ukrajinštinu a vietnamštinu.

"V hlavním městě žijí zástupci těchto dvou komunit opravdu ve velkém množství. Zvláště pak s vietnamskými občany je domluva velmi složitá, ne-li nemožná," řekla Jana Poštová, mluvčí ZZS HMP.

Často dochází při telefonických spojeních k chybnému určení ulic. Cizincům se mohou plést názvy třeba v případě ulic Sokolské a Sokolovské.

"Navíc lze tedy vybrat z té nabídky velkého množství příznaků, co se na tom místě děje. A to nám může reálně pomoci," řekla Jana Poštová. 

Pokud ještě aplikaci Záchranka nemáte, určitě s jejím stažením neváhejte. Jak se říká, lepší je být připraven než překvapen.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu