• Načítám...
>

Štítky na veřejném osvětlení pomáhají při záchraně života

  • 12. května 2022,
  • 20:05,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Funkci veřejného osvětlení známe všichni. Ne každý ale ví, že i taková obyčejná lampa může klidně zachránit život. Pomůže totiž složkám záchranného systému určit polohu, kam je nutné vyslat pomoc. Jak? Dozvíte se to v reportáži Dagmar Kopečkové.

Reklama

Nehody se zraněním se většinou stávají v nejméně očekávanou chvíli a na nejméně očekávaných místech. Nejeden z nás se už na ulici dostal do situace, že sobě nebo někomu jinému musel okamžitě zavolat pomoc. Jak se ale rychle zorientovat v ulicích Prahy a zadat tak složkám integrovaného záchranného systému přesnou adresu nehody? Pomoci mohou štítky na veřejném osvětlení. 

"Tvoří určitý skrytý identifikační a navigační systém v ulicích hlavního města Prahy, kdy složky IZS v případě nějaké krizové situace, například v případě infarktu, úrazu na ulici, dopravní nehody žádají volající na krizovou linku, aby neidentifikovali to místo prostřednictvím adresy, ale aby operátorovi sdělili číslo nejbližšího stožáru veřejného osvětlení. Je to opravdu velmi přesné a operátor to potom může identifikovat pro tu posádku přesnou polohou stožáru veřejného osvětlení," řekl Tomáš Jílek, předseda představenstva a generální ředitel THMP.

V případě nutnosti se tedy stačí rozhlédnout, zamířit k nejbližší pouliční lampě a nahlásit operátorovi číslo štítku na stožáru.

"Těch stožárů je 136 000 po celém území hlavního města Prahy, pokrývá to zhruba 6 tisíc kilometrů pražských komunikací a rozpětí těch stožárů nepřesahuje většinou 15 metrů, takže se dá říci, že to je navigace velmi přesná," řekl Tomáš Jílek, předseda představenstva a generální ředitel THMP.

Původně hliníkové štítky aktuálně Technologie hl. m. Prahy postupně vyměňují za nerezové. Přidáván je i štítek s QR kódem, díky kterému je například možné nahlásit poruchu stožáru. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu