• Načítám...
>

Začaly práce na opravách Barrandovského mostu

  • 16. května 2022,
  • 11:44,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

V pondělí ráno začaly stavební práce na opravě Barrandovského mostu v Praze. Silničáři nyní frézují vozovku na rekonstruované části stavby a ve středu začnou bourat jeden z nájezdů na most.

Reklama

První etapa oprav Barrandovského mostu začala. Práce se naplno rozjely v pondělí 16. května. Částečná uzavírka v této etapě potrvá 110 dnů. 

"Dnes máme den číslo jedna rekonstrukce Barrandovského mostu první etapy, kdy najely stroje na pravou část vozovky. Bude odstraňován povrch, následně bude obnovována izolace. Vnější částí mostu, která je ve špatném stavu, je část přepínacích lan, kdy budou doplněny jednotlivé prvky, tzv. deviátory, skrze které budou natažena nová lana, která následně posílí statiku mostu," řekl Jozef Sinčák, generální ředitel Technické správy komunikací hl. m. Prahy, a. s.

Nejkritičtější část opravy první etapy bude trvat přibližně 10 dní od středy 18. května a to kvůli bourání nájezdové rampy ve směru od Strakonic. Kvůli tomu bude Strakonická i ve směru do centra svedena pouze do jednoho jízdního pruhu.

"Probíhá omezení dvou jízdních pruhů z celkem osmi, to znamená, že máme zachováno šest jízdních pruhů, v každém směru tři jízdní pruhy," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

První den provozu byl podle ředitele Technické správy komunikací Jozefa Sinčáka běžný pro pondělní ráno a netvořily se žádné významnější kolony. 

"Lokální kolony se tvoří v Libušské ulici, ve Vídeňské ulici, v ulici K Šeberovu, ale dá se očekávat, že řidiči, kteří zůstali v těchto kolonách, si budou druhý den hledat jinou trasu, takže ta situace se bude průběžně měnit," řekl Jozef Sinčák, generální ředitel Technické správy komunikací hl. m. Prahy, a. s.

"Já bych chtěl poprosit všechny Pražany o trpělivost, ten Barrandovský most se opravdu musí opravit. Jak ukázala diagnostika, ta ocelová lana, která drží ten most pohromadě, jsou úplně prorezlá a nelze tu opravu už déle odkládat. Já bych chtěl tedy poprosit všechny, pokud mohou, aby využili MHD, pro cestu do práce je posílená, já jsem také dorazil autobusem. Pokud musíte jet autem, zkuste vyrazit trochu dříve nebo trochu později, abyste se vyhnuli té špičce. Určitě využívejte navigační aplikace i na trase, která je vám známá, aby vám to našlo tu nejkratší cestu," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Most z roku 1983 je součástí městského okruhu. Denně přes něj přejede více než 140 tisíc aut, což z něj dělá nejvytíženější komunikaci v Praze. Takto významně opravován nikdy nebyl. Rekonstrukce je rozložena do několika etap. Letošní práce vyjdou na 594,5 milionu korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu