• Načítám...
>

Mlžítka od PVK v létě znovu osvěží pražské ulice

  • 19. května 2022,
  • 12:57,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha se pomalu připravuje na vysoké letní teploty. PVK už proto od začátku května rozmístila desítky mlžítek na různých částech města. Ta pomohou snižovat teplotu vzduchu zejména v rozpálených lokalitách. V tuto chvíli už funguje dvacet jedna zařízení a dalších pět by mělo přibýt.

Reklama

Teploty pomalu stoupají a tak i v Praze se připravují na případná letní vedra. V rozpálených částech města budou opět ochlazovat vzduch takzvaná mlžítka. Desítky jich už na různých místech rozmístily Pražské vodovody a kanalizace.

"Máme v provozu 21 mlžítek, zejména v centrální části města, ale také v Uhříněvsi nebo na Vítkově. S dalšími třemi městskými částmi jednáme a v tuto chvíli prověřujeme dalších pět lokalit. Městská část nás požádá o určitou lokalitu, my ji prověříme, jestli to je vůbec možné, protože to instalujeme na hydrant, jestli to je technicky možné, jestli to nebude bránit třeba nějakému pohybu osob po chodníkách a pak to mlžítko nainstalujeme," řekl Tomáš Mrázek, mluvčí PVK.

Mlžítka ve tvaru brčka tak sníží teplotu v městském prostředí, kde v létě vznikají extrémní tepelné ostrovy. Letos nabídne PVK novinku v podobě dvou až tří mlžítek. Účinek na jednom místě se tak může znásobit. Za hodinu jedno mlžítko spotřebuje zhruba osmnáct litrů vody. Do zařízení putuje pitná voda přímo z vodovodního řadu.

"V okolí toho mlžítka se vlastně snižuje teplota, zvyšuje se vlhkost a snižuje se prašnost. Řídíme to centrálně z našeho dispečinku, pomocí sms zprávy to jednotlivé pítko zprovozníme a v provozu je ve chvíli, kdy je nějaká určitá teplota, aby to mělo smysl ho pouštět," řekl Tomáš Mrázek, mluvčí PVK.

Pražské vodovody a kanalizace nabízí městským částem, které by o zařízení měly zájem, aby ještě PVK kontaktovaly. Pokud se na společnost obrátí včas, mohou se místní osvěžovat ještě během této sezóny. Ta končí třicátého září.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu