• Načítám...
>

V centru Prahy se konala akce ZUŠ Open pomáhá

  • 24. května 2022,
  • 15:21,
  • PRAHA,
  • Lucie Sinková

Už šestým rokem se v centru Prahy konala akce s názvem ZUŠ Open pomáhá. V kostele sv. Františka z Assisi u Karlova mostu vystoupili žáci ZUŠ nejen z Prahy, ale i Jičína a Českého Krumlova. Výtěžek jako tradičně putoval na podporu Dívčí katolické školy, kam se návštěvníci koncertu podívali také a zároveň zakoupením výrobků z tamní chráněné dílny mohli školu i podpořit.

Reklama

Právě tady v kostele sv. Františka z Assisi se konal už pošesté festival ZUŠ Open pomáhá - s podtitulem Po stopách sv. Anežky České.

"Ta tradice vznikla tak, že paní ředitelka Houkalová poznává podniky nebo zařízení, která se jí zdají zajímavá, osobně, takže když k nám přišla a viděla, že jsme poměrně netradiční školský "podnik", protože u nás studují dívky bez rodin, z dětských domovů, z diagnostických ústavů a mezi nimi jsou třeba dívky, které mají zase nějaký mentální hendikep nebo fyzický, tak na základě tady toho jsme se stali my a řád Křížovníků s červenou hvězdou hostitelem prvního koncertu - loni nebo předloni," řekl Luboš Hošek - emeritní ředitel Dívčí katolické střední školy.

I letos se během večera na podiu vystřídalo několik ZUŠ. Zazpívaly nejenom děti z metropole, ale i žáci z Jičína a Českého Krumlova.

"Dnešním dnem je jedna z hlavních akcí pražských základních uměleckých škol a já mám velikou radost, že se k nám připojili i hosté z Českého Krumlova, návštěvníci se dnes mohou těšit na fantastický flétnový soubor, také zde máme jednu stipendistku Akademie MenART houslistku z Jičína a zapojují se do programu i pedagogové, kteří je připravili a také někteří hosté, výkonní umělci," řekla Irena Pohl Houkalová - ředitelka festivalu.

Kostelem sv. Františka z Assisi se nesla například Bachova sonáta a ve druhé části programu se všichni přítomní odebrali do prostor Dívčí katolické školy, kde si mohli zakoupit některý z výrobků z tamní chráněné dílny a podpořit tak Dívčí katolickou střední školu.

"Jsme dvouletou školou a máme dva studijní obory. Jeden obor jsou pečovatelské služby a druhý obor je praktická škola. Na to navážu, protože z praktické školy zde studují dívky, které mohou mít nějaké zdravotní nebo mentální hendikepy a pro ně jsme vymysleli, že se po škole nemusí bát, že by nesehnaly místo na volném trhu práce, ale otevřeli jsme pro ně chráněnou dílnu, respektive už máme dvě dílny a tam mohou po škole nastoupit, my je zaměstnáme," řekla Lucie Velkoborská - ředitelka Dívčí katolické střední školy.

Studentky v chráněných dílnách v ulici Ve Smečkách vyrábějí drobné předměty od svíček až po látkové výrobky. Díky této a podobným akcím se tak jejich výsledná práce dostane do různých koutů České republiky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu