• Načítám...
>

Pražany v létě osvěží fontána na Václavském náměstí

  • 24. května 2022,
  • 20:57,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Ve spodní části Václavského náměstí byla zprovozněna nová fontána. Ta poslouží primárně k osvěžení v letních dnech. My jsme nahlédli i do podzemní části vodního prvku.

Reklama

V horkých letních dnech Pražany osvěží nová fontána ve spodní části Václavského náměstí. Vodní prvek vznikl už v říjnu loňského roku. Zprovozněn byl však po zimních měsících až nyní. Fontánu má ve správě společnost Technologie hlavního města Prahy.

"V rámci revitalizace spodní části Václavského náměstí jsme spustili vodní dílo, je to osvětlená fontána. Má to prvky jednak herního prvku, aby si tu děti v létě měly kde hrát a v těch perných letních dnech to vytvářelo i osvěžení pro kolemjdoucí a zároveň to mělo i tu estetickou funkci," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

"Fontána je velmi šetrná z hlediska nakládání s vodou, je tam nádrž na 2000 litrů vody, která v rámci fontány, kterou vidíme za námi, cirkuluje, je chemicky doupravována, aby byla nezávadná, ale dole je i takové to čištění, které možná diváci znají z běžných bazénových filtrací, abychom skutečně doplňovali jenom vodu, která ubývá v rámci přirozeného odpadu a vodou jsme šetřili," řekl Tomáš Jílek, předseda představenstva a generální ředitel THMP.

Fontána je řízena počítačem. Ten mimo jiné nahlásí dispečinku případnou poruchu. 

"Umožňuje, tak jako i u ostatních městských technologií, napojení na dispečink v reálném čase, to znamená, my bychom se o všech závadách a provozních stavech měli dozvídat proaktivně, přeci jen je to signaturní prostor Prahy a je prestižní prací Technologií odstraňovat ty závady v co nejkratších časech," řekl Tomáš Jílek, předseda představenstva a generální ředitel THMP.

Vodní prvek by mohl v budoucnu nabízet i zážitkové programy, které známe z tzv. zpívajících fontán. Kromě osvěžení tedy Pražanům poskytne i umělecký zážitek. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu