• Načítám...
>

Praha spouští městský Sociální nadační fond

  • 14. června 2022,
  • 17:02,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Sociální nadační fond hl. m. Prahy zahájil svou činnost. Aktuálně jsou dokončována pravidla jednotlivých programů pomoci. Příjem žádostí má být spuštěn 11. srpna.

Reklama

Praha spouští městský Sociální nadační fond. Ten bude poskytovat finanční i věcnou pomoc Pražanům v nouzi. 

"Cílem Sociálního nadačního fondu je zajistit podporu pro Pražany, kteří se ocitli v tíživé situaci a ty státní systémové nástroje pro ně nestačí, nejsou v daný okamžik dostupné nebo pro jejich situaci neexistují. Takže tady bude mít město nástroj, kterým může pomáhat v takových situacích," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.

"Úplně poprvé, když jsem se dozvěděla, že Sociální nadační fond v Praze vzniká a že je v plánu, tak jsem z toho byla nadšená, protože jsem znala tuhle praxi ze zahraničí, z Londýna nebo z Montrealu, kde jsem nějaký čas byla a vždy mi ty nadační fondy nebo nadace velkých měst přišly jako velmi důležitý filantropický nástroj, který může doplnit tu mozaiku pomoci, kterou lidé mají," řekla Barbora Komberec Novosadová, ředitelka Sociálního nadačního fondu hl. m. Prahy.

Fond bude fungovat ve čtyřech základních programech podpory. Jednak nabídne možnost rozvíjet pěstounskou péči na území metropole, zaměří se ale také na podporu nezávislého života lidí s postižením, na celoměstské úrovni nabídne specifickou pomoc lidem v tíživé situaci a zaměří se i na podporu bydlení. 

"Cílem toho nadačního fondu je pomoci domácnostem jednak si udržet bydlení a jednak ho získat. To znamená, že bude schopný pomoci domácnostem, kterým třeba z různých důvodů krátkodobě vypadl příjem, vytvořily dluh na nájemném a nemají, jak ho splatit, takže jim logicky hrozí ztráta bydlení. Ta druhá část získání si bydlení zase pomůže domácnostem, které mají dostatečné příjmy na to, aby platily nájemné, ale nemají dostatek peněz na to, aby zaplatily kauci, což je taková standardní podmínka na trhu," řekl Adam Zábranský, radní hl. m. Prahy.

Žádosti budou moci Pražané podávat od 11. srpna. A to prostřednictvím webu socialninadacnifond.praha.eu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu