• Načítám...
>

Zastupitelé jednali kvůli kauze Hlubuček dvacet hodin

  • 17. června 2022,
  • 7:07,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Zastupitelé hlavního města začali jednat ve čtvrtek v půl deváté a skončili po více než dvaceti hodinách v pátek v pět hodin ráno. Jednání protáhly body, které se týkaly aktuální kauzy kolem hospodaření dopravního podniku, kvůli které rezignoval obviněný primátorův náměstek Petr Hlubuček z hnutí Starostové a nezávislí. Zároveň zastupitelé zvolili Hlubučkovu nástupkyni.

Reklama

Největší korupční kauza pražské polistopadové politiky. Takhle nazývají pražští zastupitelé dění kolem Petra Hlubučka. Bývalý náměstek pražského primátora se všech funkcí na magistrátu vzdal ve čtvrtek brzy ráno, tedy den po odhalení skandálu kolem dění v pražském Dopravním podniku a dalších institucích. Hlubuček a dalších 12 obviněných podle policejních dokumentů založili organizovanou zločineckou skupinu zaměřenou na trestnou činnost spočívající v neoprávněném získávání peněz od subjektů dodávajících služby a stavební práce dopravnímu podniku. Bývalý náměstek je stíhán také za přijetí úplatku. Hlubuček podal podle svého advokáta Lukáše Trojana proti svému obvinění stížnost. Celá kauza se ale táhne již delší dobu. Jak zastupitelům sdělil náměstek pro dopravu z hnutí Praha Sobě Adam Scheinherr, on sám kvůli situaci v dozorčí radě dopravního podniku podal před dvěma lety trestní oznámení. 

"Poté, co si klub spojených sil KDU-ČSL, TOP 09 a STAN prosadili do představenstva dopravního podniku pana Mateje Augustína, tak já jsem se obával té situace, kontroloval jsem ji a po několika měsících, asi 3 nebo 4, jsem dostal důvodné podezření, že došlo k žádosti o úplatek a bylo to v rámci společného podniku Nádraží Holešovice. Poté jsem ihned podal trestní oznámení," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Já jsem rád, že dnes už se spousta věcí vyjasnila a že představenstvo funguje v plném složení a že kolegové jsou k dispozici," řekl Petr Witowski, ředitel DP Praha.

Celá kauza vyvolala na červnovém jednání zastupitelů velmi ostrou debatu napříč celým politickým spektrem. 

"My jsme vyzvali pana primátora Hřiba a pana radního Scheinherra z Prahy Sobě, který má na starost dopravu a dopravní podnik, k okamžité rezignaci, protože oni nesou plnou politickou odpovědnost za rozkrádání dopravního podniku," řekla Alexandra Udženija, zastupitelka hl. m. Prahy.

"Ještě nikdy se nestalo, aby policie v zásadě odvedla aktivního politika, náměstka primátora. Dvojnásob v momentě, kdy jsme na ty věci opakovaně upozorňovali, nejen my jako opozice, to už je takový běžný kolorit, ale kdy na ty podezřelé věci upozorňovala i jedna z radních," řekl Patrich Nacher, zastupitel hl. m Prahy.

Na nejasnosti okolo hospodaření dopravního podniku upozorňovala v minulosti právě i radní Hana Marvanová. Ta kvůli neshodám s bývalým náměstkem Hlubučkem dokonce odmítla znovu kandidovat za hnutí Starostů a nezávislých.

"Pan Hlubuček poté, co jsem navrhovala ty kroky k řešení podezřelých kauz, dal jasně najevo a sdělil, že STAN se mnou nepočítá, že se mnou nechce spolupracovat a ty konflikty narůstaly v podstatě postupně tři roky," řekla Hana Kordová Marvanová, radní hl. m. Prahy.

"Tato záležitost se nijak nedotýká pirátské strany, protože v tom případu není zapletený žádný člen pirátské strany. Ta kauza se nedotýká magistrátu jako takového a zakázek, které se tady schvalují," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

"Významným způsobem se to týká části hnutí STAN, části dopravního podniku a je to z mého pohledu velmi nepříjemná věc k odsouzeníhodná," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Prostor k vyjádření jsme se samozřejmě snažili poskytnout také právě Petru Hlubučkovi. Ten s novináři nekomunikuje. Skrze svého obhájce ale vzkázal, aby veřejnost ctila presumpci neviny. Zastupitelé na závěr svého více než dvacetihodinového jednání rozhodli o hloubkovém a forenzním auditu v dopravním podniku, ten má provést přímo magistrát. Zároveň na zasedání rozhodli o náhradě za obviněného Hlubučka. Novou radní a náměstkyní primátora hlavního města Prahy se stala dosavadní městská zastupitelka a starostka Slivence Jana Plamínková. Další mimořádné setkání pražského zastupitelstva bude za dva týdny, tedy ve čtvrtek 30. června. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu