• Načítám...
>

Zastupitelstvo schválilo okamžitou pomoc Pražanům

  • 17. června 2022,
  • 10:50,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Pražští zastupitelé schválili Balíček okamžité pomoci pro Pražany. Ten pomůže pražským rodinám, domácnostem a seniorům, kteří se ocitli v tíživé finanční situaci. Podpora lidem v nouzi bude mít hned několik podob.

Reklama

Zastupitelstvo hl. m. Prahy schválilo na svém zasedání Balíček okamžité pomoci pro Pražany. Podpora zamíří k těm nejzranitelnějším, kterými jsou pochopitelně samostatně žijící a nízkopříjmoví senioři, chudší domácnosti s dětmi, ale i další lidé, kteří jsou zasaženi vysokými náklady na bydlení a omezenými příjmy. 

"Ta okamžitá pomoc je z důvodu inflace, která se v současné době navyšuje. Ty předpoklady do budoucna jsou, že inflace poroste a tím pádem je nám jasné, že ekonomicko-energetická krize už je a bude se prohlubovat. Tak jsme s kolegy zasedli ke kulatému stolu a trošku jsme predikovali do budoucna témata, která by mohla ohrozit rodinu," řekla Eva Horáková, zastupitelka hl. m. Prahy.

"Stejně jako v covidu jsme nenechali padnout živnostníky a podnikatele a město jim na základě čestných prohlášení přispívalo, stejně jako stát. Město do toho tehdy dalo přibližně miliardu korun. Teď je město znovu připraveno pomoci, tentokrát domácnostem při zdražování, opět je přibližně jedna miliarda korun na to vyčleněna a na základě čestných prohlášení dostanou senioři, z čehož nejvíce osamělí senioři, rodiny neúplné, rodiny s více dětmi, podporu," řekl Jan Čižinský, zastupitel hl. m. Prahy-

Na návrhu se shodli zastupitelé napříč politickým spektrem. Ačkoli byl balíček schválen na červnovém zasedání, první návrhy na pomoc Pražanům padly už v květnu. 

"Kdy já jsem předkládala další návrh do programu a pan Čižinský také navrhl nějaký tisk do programu a vlastně jsme se dohodli, že ty iniciativy spojíme a že předložíme jeden tisk, který jsem na minulém zastupitelstvu otevírala. Tam jsme se domluvili, že vytvoříme expertní skupinu, která by se zabývala tím, aby ta pomoc, kterou Praha chce dát, byla cílená a aby opravdu mohla pomoci těm, kteří to potřebují," řekla Marta Gellová, zastupitelka hl. m. Prahy.

"Vždy spolupráce napříč politickým spektrem přináší trošku nevýhodu, že děláte nějaké kompromisy. Nejvíce mě zajímalo to, aby to byla solidarita zodpovědných, abychom nerozdávali před volbami peníze plošně. Doufám, že k tomu nedojde. Ta jednotlivá opatření bude specifikovat Rada hlavního města Prahy a já doufám, že v tomto směru skutečně dojde k tomu, že budeme pomáhat jenom těm, kteří to skutečně potřebují, to bude v zodpovědnosti rady," řekl Tomáš Portlík, zastupitel hl. m. Prahy.

Podpora lidem v nouzi bude mít hned několik podob. 

"Jednak je to odpuštění poplatku, se kterými se tyto skupiny pravidelně setkávají, ať už ve školách, sociálních službách, typicky poplatky za kroužky, obědy a za další. Druhá součást toho balíčku jsou služby poradenské. Dnes se zorientovat ve velmi komplikovaném systému státní i městské podpory není jednoduché, takže součástí toho je vytvoření systému poradenských služeb. Třetí základní věc je, že dokážeme poslat konkrétní prostředky přímo do místa, kde se ti lidé vyskytují a ke komunitám, které jsou s nimi v kontaktu. Jedná se o školy, sociální pracovníky, kteří sami nejlépe vědí, kdo v jejich okolí potřebuje pomoc a jakou. To znamená bez konkrétního vymezení mohou čerpat a poskytnout potřebným," řekl Radek Vondra, zastupitel hl. m. Prahy.

Od roku 2023 se bude balíček okamžité podpory zaměřovat i na bydlení. Konkrétně zde mohou Pražané získat doplatek k příspěvku na bydlení do garantované výše 1500 Kč.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu