• Načítám...
>

Bestseller Gorilí pohádky se dočkal dotisku

  • 19. června 2022,
  • 22:19,
  • PRAHA,
  • Markéta Frydrychová

Moja a mravenec, O nespokojeném hrochovi, Tatu a kos a mnoho dalších příběhů z opičího prostředí najdete v pohádkové knize Gorilí pohádky. Ta se stala oblíbenou po celém světě a stala se hlavním nástrojem pro vzdělávání v afrických školách.

Reklama

Moja a mravenec, O nespokojeném hrochovi, Tatu a kos a mnoho dalších příběhů z opičího prostředí najdete v pohádkové knize Gorilí pohádky. Kniha vyšla už v roce 2009 a teď se dočkala svého dotisku.

"My jsme znovu vydali Gorilí pohádky, které jsme už před lety napsali společně s Terezou Šefrnovou. V zásadě je to trošku vylepšená knížka, ale pořád to jsou příběhy Moji a dalších těch goril, opravdu slavných, z nichž většina tu ještě je," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Kniha se stala oblíbenou po celém světě. Byla přeložena například do angličtiny, francouzštiny, ruštiny, portugalštiny nebo jednoho z afrických dialektů bajoué. Jak tato kniha ale vůbec vznikla?

"Tato knížka vznikla na základě pořadu Odhalení, což byla reality show - parodie na klasické reality show, tentokrát ve skutečné přírodě, která je ale zavřená v zoologické zahradě. Takže jsme sledovali rodinku goril nížinných, ze které je i tato Moja jako hlavní postava a my jsme podle těch příběhů, které zažívaly, napsali pohádky," řekla Tereza Šefrnová, spoluautorka. 

Celá kniha se stala hlavním nástrojem pro vzdělávání v afrických školách.

"Jak šířit to povědomí o gorilách přímo v místech, kde ty gorily žijí, kde jsou doma a kde ti místní lidé a ti nejmladší samozřejmě, pro které jsou ty pohádky také určené, nemají ani třeba tak vřelý vztah k těm gorilám, jaký by si ony zasloužily. A ty pohádky jsou jedna z cest, která jim k tomu může pomoci," řekl Marek Adamczyk, kmotr knihy.

Kniha Gorilí pohádky vyšla pod záštitou Year of the Gorilla - vyhlášeného OSN a Světovou asociací zoologických zahrad a akvárií.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu