• Načítám...
>

Mistrovská díla zdobí Císařskou konírnu na Pražském hradě

  • 25. července 2022,
  • 12:09,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Díla mistrů šestnáctého až osmnáctého století zdobí zdi Císařské jízdárny Pražského hradu. K vidění je tam opravdu pěkná řádka slavných autorů jako Peter Paul Rubens, Lucas Cranach nebo Hans Holbein.

Reklama

Díla nejlepších mistrů jsou nově k vidění v Císařské konírně Pražského hradu. Vystaveno je zde 68 obrazů, které původně visely v Obrazárně hradu. Ta je ale momentálně v rekonstrukci.

"Jsou tady v nové podobě, nově nasvíceny, všechny byly rekonstruovány nebo restaurovány, takže si myslím, že pro diváky je to z hlediska koncentrace toho umění ještě zajímavější, než původní Obrazárna," řekl Václav Beránek, vedoucí odboru kultury Správy Pražského hradu.

Zárukou kvality jsou hlavně jména autorů vystavených děl.

"Je tady celá řada velkých jmen. Jsou tady zastoupeny ti největší umělci 16. až 18. století, počínaje Aachenem, Cranachem, Tintorettem, Tizianem. Máme tady Rubense, takže to jsou všechno díla, která nám mnohé galerie v Čechách závidí. Ve většině z nich nic takového není a jsou často zapůjčovány do zahraničí. Myslím si, že z tohoto hlediska je to v každém případě zajímavá sbírka," řekl Václav Beránek.

Další zárukou kvality je také kurátorka výstavy. Mezinárodně uznávaná odbornice na rudolfínské umění paní Eliška Fučíková. Ta se na Pražském hradě věnuje umění již šedesát let.

"Těch zajímavých historik je víc a na těch panelech je vždy v každém tom oddílu připomenuto to, co je nějakým způsobem zvláštní. Připomenuto buď historií, co se s tím obrazem dělo nebo v jaké situaci vznikl, takže je to těžké definovat. Na tohle se rozhodně přijďte podívat, protože každý člověk má jiné vnímání a líbí se mu jiné věci. Já doporučuji, aby každý přišel, prohlédl si to a našel si tu svůj oblíbený obraz a pak se k tomu třeba pokusil zjistit trochu více. Přijít na nějakou přednášku, kde se potom o těch obrazech bude samozřejmě říkat daleko více," řekla Eliška Fučíková, historička umění.

Přijít sem můžete každý den od deseti do osmnácti hodin až do konce října.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu