• Načítám...
>

Přírodně čištěné koupaliště v Radotíně láká stále více Pražanů

  • 25. července 2022,
  • 12:20,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Vykoupat se v čisté vodě bez chlóru se díky stavu biotopů stalo oblíbenou aktivitou Pražanů. Ti často vyrážejí do Biotopu v Radotíně, kde si kromě plavání v přírodním jezeře mohou užít i plno jiné zábavy.

Reklama

Již osmým rokem funguje v Radotíně biotopové koupaliště. Pro návštěvníky je zde připraveno přírodní jezero o velikosti 62 x 75 metrů. Čištěno není chemicky, ale čistě přírodně. 

"Máme tady takovou biologickou zónu, ta je nad koupalištěm, kde jsou vysázeny rostliny. Ta voda se pomocí čerpadel točí, z toho část je koupací, část je čistící, protéká přes ty rostlinky, tam jsou takové perloočky a tak dále, tam se postupně čistí a pak teče zpět do toho koupacího jezera. Dopouští se, když se voda odpaří a nebo ji lidé vynesou na plavkách, ta voda koluje pořád dokola, ta čistá jde zpět a ta špinavá pomocí čerpadel jde nahoru a tam se čistí," řekl Jan Barák, ředitel spol. Radotínská.

Voda je tedy vhodná pro alergiky a novorozence. Maminky s malými dětmi tvoří přibližně padesát procent návštěvníků. O koupání v radotínském biotopu je mezi Pražany obecně velký zájem.

"Kapacita je omezená, ne kvůli prostoru, ale kvůli té vodě, aby se stačila nějakým způsobem čistit. Návštěvníkům doporučujeme na našich stránkách na facebooku, aby se podívali předem, než sem jedou. Máme web kamery, kde je aktuální počet návštěvníků, je tam třeba i doba čekání ve frontě, pokud je parkoviště plné, tak se to dozví z těch stránek a i si mohou zavolat, my ochotně poradíme. Už máme zkušenosti, jak ten den probíhá, kdy je největší nápor a dokážeme poradit, jestli tam má cenu jezdit nebo radši vyčkat na lepší čas. Pokud bude na teploměru 20 stupňů a méně, tak je to ta klidnější doba, pokud je 25 - 30 stupňů, bude takhle sluníčko a bude třeba víkend odpoledne, tak je to tady samozřejmě plné a pak bohužel lidé čekají venku ve frontě," řekl Jan Barák, ředitel spol. Radotínská.

Kromě auta sem můžete přijet také vlakem či autobusem na radotínské nádraží, využít můžete také okolní cyklostezky. V areálu je navíc možné kola zaparkovat. Po cestě nebo mezi koupáním je tady samozřejmě možné se občerstvit. 

"Máme tady takové dva stánky. Jeden spodní, takový spíš smažený program, klasický oblíbený v Čechách - smažený sýr, klobásy a další věci. Samozřejmě pivo, limča, ledová tříšť. Pak je horní stánek, kde se snažíme dělat spíše věci zdravější, jako polévky, saláty, panini, maso na grilu," řekl Jan Barák, ředitel spol. Radotínská.

Vedle biotopu je také otevřený krytý plavecký bazén a pro větší dobrodruhy je nedaleko řeka Berounka. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu