• Načítám...
>

Kampaň složek IZS podporuje darování krve

  • 26. července 2022,
  • 13:37,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Startuje projekt k podpoře darování krve. Cílem je u veřejnosti i u složek integrovaného záchranného systému rozšířit povědomí o bezpříspěvkovém darování krve a pomoci tak transfuzním stanicím v Praze najít další nové pravidelné dárce.

Reklama

I tobě v žilách koluje naše krev! Tak zní název kampaně, kterou společně připravily složky integrovaného záchranného systému, tedy Policie České republiky ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou hl. m. Prahy a pražským hasičským záchranným sborem. Kampaň podporuje povědomí o dárcovství krve a snaží se zvýšit počet pravidelných dárců.

"Základ této kampaně je získat pravidelné dárce, zejména pravidelné dárce. My samozřejmě budeme rádi za každý odběr, i kdyby to měl být prvodárce a jen jeden odběr. Cílem tohoto je rozšířit povědomí o bezpříspěvkovém dárcovství krve a zejména získat pravidelné dárce," řekl Petr Víšek, náměstek pro vnější službu PČR.

Pravidelných dárců v České republice chybí přibližně 100 000. Darovat krev může každý zdravý člověk, muž či žena ve věku od 18 do 65 let. 

"Nejvíce je zastoupena krevní skupina A, to znamená, že je i nejvíce frekventovaná mezi našimi pacienty. Některá krevní skupina je takzvaně univerzální, což je krevní skupina 0, zejména 0 Rh negativní, tudíž tu krev lze použít zejména u těch akutních případů, u polytraumat a u pacientů, kde nemáme čas vyšetřit krevní skupinu, nicméně potřebují transfundovat. To je úplně ta nejžádanější krevní skupina. Na druhou stranu občas si stěžují dárci, kteří mají krevní skupinu AB, že je transfuzní stanice nechtějí. Není to z důvodu, že by si nevážili jejich ochoty, ale protože to je nejméně frekventovaná skupina a hlavně je možné ji využít pouze pro pacienta AB a nikoho jiného," řekl Miloš Bohoněk, předseda Společnosti pro transfuzní lékařství.

Kampaň také ubezpečuje potenciální prvodárce, že se skutečně není čeho bát a i samotný postup darování krve je velmi jednoduchý.

"Zjistí si nejbližší transfuzní stanici podle místa bydliště nebo místa zaměstnání, zjistí si, jaké mají otevírací doby, zpravidla každý pracovní den dopoledne, vezme si s sebou doklady, nejí nic tučného, dostatečně se napije a s dobrou myslí navštíví transfuzní stanici," řekl Miloš Bohoněk, předseda Společnosti pro transfuzní lékařství.

"Oni tím pro sebe získají dobré vyšetření. Ne vždy máme čas na sebe a zapomínáme. Takže každý, kdo jde na odběr krve, tak mu bude proveden nejdřív krevní rozbor, což pro něj může být informace a naopak ho to ujistí o tom, že zdali je skutečně zdravý, tak může být dárcem. Nikdy nevíte, kdy tu krev budete potřebovat vy, takže pokud myslíte na ostatní, tak si buďte jisti, že i ostatní myslí na vás," řekl Petr Kolouch, ředitel ZZS HMP.

Více informací se zájemci dozví na webových stránkách www.policie.cz/nasekrev. Dočíst se tam můžou i o nové výzvě. Ta proti sobě postaví složky integrovaného záchranného systému a veřejnost a porovná, který tábor je v darování krve aktivnější. Hlavní motivací je ale pro dárce pochopitelně skutečnost, že právě jejich krev může někomu zachránit život. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu