• Načítám...
>

Začal 12. ročník festivalu Prague Pride, vrací se průvod

  • 8. srpna 2022,
  • 13:30,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

V Praze začal dvanáctý ročník festivalu Prague Pride. Letošní ročník zdobí logo ve tvaru srdce, které symbolizuje osm miliard srdcí, která bijí po celém světě. Na budově pražského magistrátu byla v první den festivalu hrdosti LGBT+ komunity vyvěšena duhová vlajka. Do duhových barev se v průběhu týdne zbarví i jedna z dominant hlavního města - Petřínská rozhledna.

Reklama

Tradičním vyvěšením duhové vlajky na budovu pražského magistrátu začal v Praze festival hrdosti leseb, gayů, bisexuálů a translidí Prague Pride. Letošní již dvanáctý ročník potrvá až do neděle čtrnáctého srpna a nabídne přes 150 akcí. 

"Během toho týdne tam máme besedy, přednášky, filmová promítání, různé show, performance a tak dále. Je potřeba si uvědomit, že ten festival není jen ten sobotní průvod, ale právě ten lidskoprávní aspekt je velmi silný i na všech těch ostatních akcích v průběhu celého toho týdne," řekl Tom Bílý, ředitel festivalu Prague Pride.

Program vyvrcholí karnevalovým průvodem centrem metropole. Na sobotní akci se chystají složky integrovaného záchranného systému i Dopravní podnik.

"Pro nás je primární samozřejmě bezpečnost našich účastníků. To znamená, že tu bezpečnost zohledňujeme z mnoha různých úhlů pohledů, koordinujeme se s Policií České republiky, to je taková ta fyzická bezpečnost pak i v průběhu sobotního průvodu Prahou. Zároveň řešíme zdravotní bezpečnost, koordinujeme se s Hygienou hlavního města Prahy, nicméně letos k tomu přidáváme i nějakou preventivní kampaň, která je zaměřená na narůstající epidemii v Evropě opičích neštovic. Co se týká nějakých omezení, dopravních omezení a tak dále, přirozeně ten průvod Prahou čítá nějakých třeba 30 - 40 tisíc osob, na druhou stranu ta omezení by letos neměla být tak veliká, jaká byla v předchozích letech, kdy byl festivalový průvod, protože vycházíme ze spodní části Václavského náměstí, to znamená, že bychom se nijak neměli dotknout toho tramvajového provozu na Václavském náměstí. Stejně tak ten průvod jde přímo Starým Městem, to znamená, že se vyhýbáme ulicím typu Revoluční, kde to byl nějaký dopad na dopravu v Praze," řekl Tom Bílý, ředitel festivalu Prague Pride.

Festival získává každoročně podporu od vedení pražského magistrátu. 

"Festival Prague Pride dostal dotaci 650 tisíc korun, je to právě v oblasti cestovního ruchu. My víme, že na Prague Pride jezdí mnoho turistů, jsou to turisté, kteří se chovají kultivovaně, kteří tady rádi zůstanou déle a to město rádi objeví. Pro nás je to důležité nejen jako kulturní událost, ale právě i v rámci cestovního ruchu," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy.

"Já jsem rád, že letos, stejně jako teď opakovaně v předchozích letech, Praha může být tím, kdo podporuje festival Prague Pride, že se Prague Pride tady v Praze koná a vyvěsili jsme duhovou vlajku na radnici. Myslím si, že otázka rovnoprávnosti je v dnešní době aktuálnější, než kdy jindy," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

V posledních dvou letech se duhový pochod Prahou kvůli covidové epidemii nekonal. V roce 2019 přilákal festival do Prahy na pět a sedmdesát tisíc lidí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu