• Načítám...
>

Záchranná stanice aktuálně léčí téměř 1000 zvířat

  • 9. srpna 2022,
  • 10:14,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Opuštěná mláďata veverek, ježci i ptáci různých druhů. V pražské záchranné stanici jen za první polovinu letošního roku ošetřili přes dva a půl tisíce volně žijících zvířat.

Reklama

Tohle jsou zhruba dvoutýdenní mláďata jiřiček obecných. Zpátky do hnízda, ze kterého pravděpodobně vypadla, už se vrátit nemohla. Ptáčata ale měla štěstí, dostala se totiž do rukou ošetřovatelů z pražské záchranné stanice pro volně žijící živočichy. 

"K těmto mláďatům nás zavolali lidé, kteří je našli na zemi a bylo to po tom, co ta mláďata vyskočila kvůli vedrům z hnízda. My je teď musíme dokrmit a připravit na to, aby se vypustila do přírody," řekla Zuzana Pokorná, vedoucí ošetřovatelka Záchranné stanice hl. m. Praha.

A takových zvířat evidovala pražská záchranná stanice jen od začátku roku více než 2 a půl tisíce. 

Aktuálně se v pražské záchranné stanici pro volně žijící živočichy zotavuje něco kolem tisícovky zvířat. Většina z nich jsou mláďata.

"Jsou to různá zvířata. Platí to, že dvě třetiny jsou ptáci, třetina savci a ono se to v průběhu roku mění. Na jaře začínají hodně mláďata zajíců a podobně, pak zase začínají mláďata pěvců, takže to se mění v průběhu," řekla Zuzana Pokorná, vedoucí ošetřovatelka Záchranné stanice hl. m. Praha.

 Sezóna, kdy zvířata vyvádí svá mláďata, je zhruba v polovině a jsou to právě ona, kdo jsou v horkém letním období nejvíce zranitelná.

"Teď jsme přijali hodně živočichů. Jak byla ta vedra, tak hodně mláďat vyskakovalo z hnízd. Třeba veverky nebo ptačí mláďata, co hnízdí někde na fasádách domů. Člověk může samozřejmě narazit i na zraněné živočichy, například třeba u ježků se stává, že je někdo poseká sekačkou nebo samozřejmě auta, nárazy do skel. To je pořád aktuální," řekla Zuzana Pokorná, vedoucí ošetřovatelka Záchranné stanice hl. m. Praha.

V takovém případě můžete kontaktovat pražskou záchrannou stanici na čísle 773 772 771. Místní ošetřovatelé jsou v pohotovosti nonstop a minimálně vám rádi poradí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu