• Načítám...
>

Na výstavě Jiřího Příhody vstoupíte do prázdna

  • 12. srpna 2022,
  • 12:49,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Kdo by se v dnešní době a složitém světě nechtěl alespoň na malou chvíli ocitnout v prázdnu, na území nikoho a prostě jen existovat. V prostorách výstavy Void v Galerii Rudolfinum návštěvníci mohou strávit klidně celé odpoledne. Výstava přímo vybízí k meditaci a odpočinku.

Reklama

Vystoupat do věže, která nikam nevede nebo vstoupit do pouštní duny či nahlédnout pod hladinu moře. Řeč je o retrospektivní výstavě umělce a sochaře Jiřího Příhody v Galerii Rudolfinum.

"Je to autor, který je schopen být na rovnocenné úrovni s touto historickou architekturou, která má v sobě něco, co současná díla nemají. To je takzvané zduchovnění v čase. To je něco, kdy narůstá duchovní hodnota daného díla, v tomto případě architektura Rudolfina a ten Jiří Příhoda do toho zasahuje, každopádně nijak agresivně, ale v souladu s tou architekturou," řekl Petr Nedoma - ředitel Galerie Rudolfinum.

Na první pohled tak zaujme, jak rafinovaně Příhoda architektonickými zásahy rozložil prostory neorenesančního Rudolfina. Celek pak působí spektakulárně a to zejména v kontrastu s historickým stylem galerie. Jednou z nejatraktivnějších částí výstavy je Těžební věž, do které mohou návštěvníci vstoupit a po točitých schodech vystoupat až nahoru. 

"Vevnitř vidíte šroubovnici, která stoupá směrem vzhůru a zároveň ji můžete fyzicky zažít tím, že po schodech z té vnější strany vyjdete kolem té šroubovnice, kolem toho točeného sloupu, vyjdete nahoru a celá ta architektura je vám podstatně bližší, stává se více tělesnou, protože se stáváte součástí průběhu té šroubovnice," řekl Petr Nedoma - ředitel Galerie Rudolfinum.

anketa

Výstava bude trvat až do 28. srpna do šesté hodiny večer. Vstupné je zdarma. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu