• Načítám...
>

Pozorování Perseidů letos komplikuje Měsíc v úplňku

  • 12. srpna 2022,
  • 14:17,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

I tento rok je možné na letní obloze pozorovat meteorický roj Perseid. Vrcholu by měl dosáhnout už tento víkend. Jejich pozorování ale bude komplikovat Měsíc v úplňku. Zeptali jsme se proto odborníků, co udělat pro to, abychom padající hvězdy spatřili.

Reklama

Perseidy - pravděpodobně nejpopulárnější meteorický roj z celého roku. Pozorovat ho můžete i letos. Svého maxima by měl dosáhnout v sobotu.

"Ten okamžik, kdy by mělo těchto meteorů být vidět nejvíce je právě v noci z 12. na 13. srpna a to kolem té třetí nebo čtvrté hodiny ranní," řekla Lenka Trojanová - odborná pracovnice Planetária.

Obecně platí, že pro pozorování noční oblohy je potřeba vyhledat co nejtemnější místo, které je mimo dosah světelného znečištění. Jenže letos bude nebeskou podívanou rušit svit Měsíce v úplňku. I s tím se ale podle odborníků lze snadno vypořádat.

"Tím, že je ten Měsíc v úplňku, který je spíš nad jihem, tak by se vyplatilo koukat spíš na sever, kde je ta obloha přeci jen temnější. Takže nejlepší by bylo vyjet na severní část Prahy, kde je ten severní obzor tmavší," řekla Lenka Trojanová - odborná pracovnice Planetária.

Perseidy nesou své jméno po souhvězdí Persea, odkud zdánlivě vylétají. Pozorovat je můžete vždy od poloviny července do poloviny srpna.

"Kdybyste náhodou zahlédli nějaký meteor, tak tu světelnou stopu, kterou pozorujeme, způsobilo jedno jediné zrnko písku. Sto kilometrů nad našimi hlavami proletí zrnko písku, ono hoří, rozžhaví se na teplotu 1600 stupňů, trochu poruší naší atmosféru a za chvilku se ta atmosféra začne dávat do toho původního stavu a přitom ta část té atmosféry, kudy to zrnko proletělo, zazáří. To je právě ten meteor," řekla Lenka Trojanová - odborná pracovnice Planetária.

Astronomové také upozorňují na planetu Saturn, která bude v neděli 14. srpna nejblíže k Zemi. Spatřit ji i s jejím prstencem tak bude možné i pomocí malého dalekohledu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu