• Načítám...
>

V Planetáriu můžete ovládat vesmírnou družici

  • 15. srpna 2022,
  • 12:53,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pozorovat noční oblohu v jakémkoli počasí, projít si nejvěrnější repliku raketoplánu Atlantis nebo ovládat českou družici ve vesmíru Planetum-1. Pražské Planetárium stojí ve Stromovce už více než 60 let. Stále ale má co nabídnout.

Reklama

Planetum-1. To je název české družice, kterou letos vyslalo na oběžnou dráhu pražské Planetárium. A právě odsud je také malý satelit ovládán. Do řídícího centra navíc mohou usednout i návštěvníci Planetária.

"Mohou jí posílat velké množství sad příkazů, které způsobí buď to, že jim družice bude posílat naměřená data nebo se malinko nakloní, zaměří své kamery, fotoaparáty na určitou část povrchu, pořídí snímky a ty snímky pošle sem na Zem. Musí to samozřejmě naplánovat tak, aby zrovna prolétala nad námi a my mohli přijmout to, co jí vyslali," řekla Lenka Trojanová - odborná pracovnice Planetária.

Družici do kosmu vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX. Zajímavostí je, že na palubě družice cestuje první český „loutkonaut" Hurvínek. Známou českou postavičku ve vesmíru si pak návštěvníci Planetária mohou pomocí družice také vyfotit.

"Za Hurvínkem je okénko a když budete mít štěstí, tak zrovna v tom okénku může být něco zajímavého. Podle toho, jak je družice zrovna natočená. A nebo je tam také černota vesmíru, což je tedy také zajímavé, ale to už je právě to štěstí," řekla Lenka Trojanová - odborná pracovnice Planetária.

V Planetáriu Praha se můžete podívat také na repliku kosmické lodi Vostok, kterou letěl do vesmíru první kosmonaut světa Jurij Gagarin. Nejzásadnější podívaná pražského Planetária je ale samozřejmě v hlavním astronomickém sále. Tam čeká na návštěvníky umělá noční obloha.

"Většina našich pořadů se skládá ze dvou částí. V té první části se snažíme ukázat, co je na obloze vidět právě teď v tento okamžik pouhým okem, aby to návštěvník potom dokázal sám venku rozpoznat. Hvězdy, souhvězdí, planety. Ale v druhé části toho programu na celou tu kopuli všude kolem vás promítáme nějaký pořad, film s astronomickou kosmickou vesmírnou tématikou," řekla Lenka Trojanová - odborná pracovnice Planetária.

Příští rok na jaře by se dveře pražského Planetária měly na rok uzavřít. Astronomický sál totiž projde výraznou rekonstrukcí. Ta by pak měla planetárium posunout mezi ty nejmodernější na světě. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu