• Načítám...
>

Milostivé léto opět pomůže dlužníkům, startuje 1. září

  • 19. srpna 2022,
  • 15:08,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

V září začne druhé a poslední kolo takzvaného Milostivého léta. Během tříměsíčního období se mohou dlužníci zbavit svých veřejnoprávních dluhů bez nutnosti platit náklady exekuce nebo třeba vysoké úroky. Nejvíce dlužníků v první vlně evidoval Dopravní podnik hl. m. Prahy. Z celkem 173 tisíc exekucí za jízdu bez platného jízdního dokladu a neuhrazenou přirážku k jízdnému bylo uzavřeno 10 908 případů.

Reklama

Milostivé léto se vrací. Znovu umožní dlužníkům splatit pouze původní dluh bez přidaných úroků. Ty většinou mnohonásobně samotný dluh přerostly. Novela zákona opět platí pouze pro dluhy u veřejnoprávních subjektů. 

"Druhá vlna Milostivého léta začne 1. září a bude opět trvat tři měsíce, takže skončí koncem listopadu a v těch rámcových věcech se podmínky nemění, to znamená, že uplatnit ukončení exekucí mohou všichni lidé, kteří mají exekuci vůči takzvaným veřejnoprávním subjektům. To je stát, obce, jimi zřizované organizace, ale třeba také společnosti, které patří státu, jako například ČEZ a další. V podstatě jedinou další podmínkou je, aby člověk, který chce ukončit svou exekuci včas, zaplatil exekutorovi dlužnou jistinu, tedy ty peníze, které původně dlužil bez příslušenství v podobě úroků, sankcí a dalších nákladů. A aby složil i poplatek ve výši 1815 korun, který slouží k úhradě nákladů exekutora," řekl David Borges, analytik, Člověk v tísni.

Druhá část Milostivého léta se vztahuje pouze na exekuce, které byly nařízeny před 28. říjnem roku 2021, tedy před první vlnou akce.

"My doporučujeme, aby člověk, který chce Milostivé léto využít, si na našich webových stránkách milostiveleto.cz nejdříve ověřil, zda oprávněný spadá do toho výčtu subjektů, které lze uplatnit a v tom druhém kroku je možné vygenerovat žádost exekutorovi, to znamená dopis, v němž člověk požádá o vyčíslení té dlužné jistiny. Právě na základě této částky je potom možno platit," řekl David Borges, analytik, Člověk v tísni.

Pokračování Milostivého léta by mělo přinést propracovanější legislativní rámec i poučení z chyb z roku minulého. 

"Myslím si, že to je opravdu naposledy, čímž bych chtěl zároveň apelovat na každého, kdo nějakou exekuci má, aby věnoval těch pár minut tomu, že se podívá, za kým vlastně je a pokud je to jen trochu v jeho silách a dává smysl tu dlužnou jistinu uhradit, aby tak učinil," řekl David Borges, analytik, Člověk v tísni.

Veškeré informace včetně podmínek Milostivého léta najdete na stránkách milostiveleto.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu