• Načítám...
>

Výsledky kontrol zmrzlin jsou nejhorší za 6 let

  • 17. srpna 2022,
  • 15:00,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Kvalita prodávané zmrzliny a ledů do nápojů je nejhorší za posledních 6 let. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce v testech nevyhovělo 56 % vzorků zmrzlin a 75 % vzorků ledů. Nevyhovující potraviny přitom mohou spotřebitelům způsobit vážné zažívací potíže.

Reklama

Česko sužují vedra a tak je příjemné se příležitostně zchladit. V létě nejlépe zmrzlinou. Státní zemědělská a potravinářská inspekce ale varuje. Kontrolou totiž neprošla více než polovina zmrzlin. 

"Při letošních kontrolách 56 % hodnocených vzorků zmrzlin nevyhovělo na mikrobiologické požadavky," řekl Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí SZPI.

A to jsou podle inspekce nejhorší výsledky za posledních 6 let. Ještě hůř na tom byly vzorky ledu do nápojů.

"Nevyhovělo neuvěřitelných 75 % vzorků. To znamená, že tři ze čtyř hodnocených vzorků byly mikrobiologicky nevyhovující," řekl Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí SZPI.

"Odebíráme vzorky na přítomnost enterobakterií, ty potom mohou způsobovat střevní obtíže. V případě ledu odebíráme vzorek na živé organismy a na koliformní bakterie," řekl Pavel Haas - inspektor SZPI.

"Byly tam zjišťovány nadlimitní hodnoty bakterií a to v některých případech včetně fekálních bakterií, takže tam jsou ty zdravotní dopady naprosto zřejmé," řekl Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí SZPI.

V obou případech se jedná o ohrožení zdraví spotřebitele, za které provozovatelům navíc hrozí až milionová pokuta.

"Pokud jde o uvádění do oběhu potraviny nebezpečné, tak tam ta pokuta může být až v řádu milionů korun. Je však potřeba zdůraznit, že ta pokuta nesmí být pro ten daný subjekt likvidační. Typicky se bavíme u méně závažného mikrobiologického provinění, které není zjištěno opakovaně, o pokutě v řádu desítek tisíc korun," řekl Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí SZPI.

Rozpoznat závadnou zmrzlinu je pro běžného zákazníka náročné. Napovědět by podle inspektorů mohlo prostředí prodejny.

"Ten stav té přední části provozovny je vždy významným indikátorem toho, jakým způsobem to vypadá vzadu, tam kam oko spotřebitele nedohlédne," řekl Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí SZPI.

V provozovnách, kde inspektoři odebrali nevyhovující vzorky, na místě zakázali užívání zmrzlinového stroje a výrobu ledu. Tito provozovatelé pak musí nechat provést mikrobiologický rozbor akreditovanou laboratoří. Až po vyhovujícím výsledku smí opět zařízení používat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu