• Načítám...
>

Botanická zahrada na Albertově je skrytá oáza klidu

  • 19. srpna 2022,
  • 11:32,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Univerzitní Botanická zahrada vznikla za vlády Marie Terezie. Původně měla místní obyvatele pouze seznamovat s cizokrajnými rostlinami. V dnešní době už je ale význam těchto institucí daleko hlubší. Řadu rostlinných druhů dělí od zániku právě botanické zahrady. Ve městech jako je Praha pak navíc nabízí i tiché místo jako stvořené pro odpočinek a relaxaci.

Reklama

Skrytá oáza klidu se nachází v centru Prahy nedaleko Karlova náměstí. Botanická zahrada na Albertově je sice méně známá než její sestra v Troji, historie této zahrady ale sahá až do roku 1775. Založena byla na pražském Smíchově. Kvůli častým povodním ji ale v roce 1898 přestěhovali na pražský Albertov. Tady funguje dodnes a vstupné je zdarma.

"Je tady 3 a půl hektaru naprosto klidné zelené oázy se zelenou trávou, de facto dá se zde v klidu nasvačit, nikdo tady nebude rušit, je to takové příjemné místo v centru Prahy," řekl Ladislav Pavlata - ředitel Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK.

Zhruba 1,5 kilometru dlouhé cestičky návštěvníky provedou mezi rostlinami ze Středozemí, z Afriky, Ameriky nebo třeba z Asie. Když navíc dorazíte ve správný čas, zjistíte, že některé exotické dřeviny umí být i štědré.

"Určitě to návštěvníci znají z těch míst, kde tráví ve Středozemí tu dovolenou. Když přijdou do botanické zahrady a budou rychlejší než pan ředitel nebo někdo z kurátorů, tak si tady mohou utrhnout zralé fíky," řekl Ladislav Pavlata - ředitel Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK.

I přes svou letitou tradici tak má botanická zahrada stále co nabídnout. V dnešní době možná i mnohem víc, než dřív.

"Původně ty botanické a zoologické zahrady sloužily k tomu, aby domorodcům představily exotická zvířata a rostliny. V současné době se ten význam posouvá k té ochranné funkci, protože, ač se nám to nezná, spousta rostlin každoročně mizí," řekl Ladislav Pavlata - ředitel Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK.

Mezi takové patří například i tahle drobná skalní rostlinka.

"Kuřička hadcová, to je jedna z rostlin, o které se zde staráme a snažíme se udržet zde určitou skupinu jedinců a rostlin, které se budeme snažit potom vrátit zpět do těch prostor, odkud pochází," řekl Ladislav Pavlata - ředitel Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK.

Botanická zahrada na Albertově nabízí také poradenství pro pěstitele rostlin. Ta je otevřená každé úterý od 10 do 12 hodin a je zdarma.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu