• Načítám...
>

Psí drama se díky vytrvalosti změnilo na šťastný konec

  • 25. srpna 2022,
  • 16:09,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Mají agresivní psi šanci na lepší život? Příběh Emilie Baco a jejího psa Conana dokazuje, že ano. Vede k tomu ale velmi dlouhá a náročná cesta.

Reklama

Na první pohled se Conan zdá jako spokojený pejsek, který si se svou paničkou žije na okraji Prahy spokojený život. V minulosti si ale prošel náročným psychickým i fyzickým vývojem. 

"Úplně přesně nevím, co se mu stalo. Přišel ke mně ve věku 14 měsíců ponořený opravdu do hluboké agrese. Ale totálního temna. Jediné, co jsem se dozvěděla od slečny, od které jsem si ho brala, že jsem pro něj už pátá v tomto jeho věku, každý si ho jen vzal, poničil, protože on měl opravdu polámané kosti, boláky po těle, byl podvyživený, nebudu to popisovat. Opravdu hrozné a bohužel měl tu zkušenost toho života od těch lidí, protože vždy za to může člověk, že musí bojovat o život. A on opravdu bojoval o život a úplně s každým, i se mnou. Už neměl v hlavě nic jiného, takže to mu bohužel udělali lidé," řekla Emilia Miluše Baco.

Díky lidem se z Conana stal těžce poškozený pes. Díky své paničce se ale ze svého bludiště nechal vyvést. 

"Já jsem po něm chtěla, aby se mi odevzdal, abych ho mohla vést, ale to samé musím udělat já vůči němu. To je to, co většina lidí právě neudělá. Je to hrozně důležité. Navzájem nechtít, aby bylo vše dokonalé, nechtít, což lidé hodně chtějí a jsou na to zvyklí, návody a dálkové ovládání na vše. To neexistuje. Musí v tom být cit a nějaká ta oběť no," řekla Emilia Miluše Baco.

Dnes už Conan společně s Emilií pomáhají ostatním pejskům, které potkal stejný osud jako před lety právě Conana.

"Probíhá to tak, že vždy přijde pán a pes, nikdy nepracuji se samotným psem. Protože pán a pes, to je jednotka, která funguje sama o sobě. Postupně navazuji komunikaci s pejskem, Conan také. Conan ho hlavně zklidňuje. Je úplně k ničemu, když psa zbavíme agrese a ten jeho pán sklouzne do stejných stereotypů, jako s ním zacházel předtím. Veliká práce je potom následně i s tím člověkem," řekla Emilia Miluše Baco.

Jejich společný život popsala Emilie ve svých dvou publikacích, ve kterých formou deníku popisuje traumata, bolesti, chyby, ale i malé úspěchy a vítězství.

"Ta první knížka bude jen o Conanovi, protože když ke mně Conan přišel, tak to bylo opravdu náročné. Byl to takový půl rok, kdy jsem byla úplně ponořená a všichni lidé to tady se mnou prožívali, chodili jsme ven a bylo to těžké. Ta druhá knížka je polovina o Conanovi a druhá polovina už je teorie o tom výcviku toho psa, o těch chybách," řekla Emilia Miluše Baco.

Podle autorky je při výběru plemena nejdůležitější, aby odpovídal způsobu života svého pána a také si nevybírat rasu podle toho, co je zrovna v módě. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu