• Načítám...
>

Koně strážníků se cvičí na extrémní situace

  • 23. srpna 2022,
  • 12:14,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Koně jsou pro práci strážníků především ve velkých městech velmi cenným pomocníkem. Policisté se díky nim dostanou i na těžko prostupná místa, kde by auta nebo motorky neprojely. Budí respekt i obdiv. Setkat se s nimi můžeme třeba na fotbalových zápasech, v parcích nebo při demonstracích.

Reklama

Nebojí se ohně, dýmovnic ani petard. Jsou velcí a budí respekt i beze zbraně. To jsou koně městské policie. Tihle působiví strážníci mají sloužit především jako hlídka na těžko prostupných místech. Připravení ale musí být i na nepřehledné situace, kdy vládne chaos a oni musí zachovat chladnou hlavu. Své o tom ví i desetiletý koňský policista - Hardy Poker.

"Už tady slouží 6 let, už se s různými situacemi setkal. Je to velice příjemný kůň na ježdění, je velice dobře přiježděný, ale občas se stane, že zrovna on je z těch koní, kteří se plaší," řekla Vladimíra Podroušková - vedoucí jízdní skupiny MP Praha.

Právě klidná povaha, vyrovnanost a odvaha jsou hlavními atributy policejních koní. Ke zvládnutí rizikových situací jsou koně speciálně cvičeni. Zvykají si na rušivé vlivy, jako jsou projíždějící auta, výbuchy pyrotechniky i transparenty nebo vlajky. Z rovnováhy je nesmí vyvést křik, oheň ani jiné zvuky.

"Když máme třeba nějaké bezdomovecké ležení, tak se setkáváme s tím, že ti lidé jsou přikrytí pod nějakými spacáky, dekami, ve stanu a když je řešíme, tak nám začnou z toho stanu vylézat. Kůň by normálně utekl. My si postavíme u nás na dvoře stan a učíme toho koně, že vcházíme do stanu, vycházíme ze stanu a on jen stojí v klidu," řekla Vladimíra Podroušková - vedoucí jízdní skupiny MP Praha.

Když ale přijde na tvrdší situace, kůň - policista musí být připraven. Pistoli sice nedostane, ochrannou výstrojí je ale, stejně jako jeho dvounohý parťák, vybaven i on. 

"Tato ústroj toho koně se používá hlavně na demonstrace a slouží to k tomu, že ten kůň má chráněné oči a hlavu, má chráněné nohy a prsa a jde o to, že když se dostane do nějakého davu lidí, které vytlačuje, tak těch koní jde vedle sebe třeba 6 a oni jdou tou přední částí, tak aby někdo náhodou ty koně nezranil," řekla Vladimíra Podroušková - vedoucí jízdní skupiny MP Praha. 

Stejně jako závodníkem na Velké Pardubické, ani u policie nemůže sloužit každý kůň. Strážníci si své parťáky pečlivě vybírají. Důležitou roli přitom hraje povaha i výška.

"Kůň musí být hodný, ale nesmí se zase nějak moc bát. Musí jít do všeho. Většinou se vybírají koně vyšší, rámcově mohutnější, aby lidé, kteří k nim přijdou, aby ti koně budili respekt. Kdyby přišel nějaký poník, tak nebude budit úplný respekt vůči těm lidem," řekla Irena Kulichová - strážník jízdní skupiny MP Praha.

"Ten kůň by měl přejít lávku, měl by přejít nějaký brod, potok, neměl by být problém pohybovat se ani v dopravě," řekla Vladimíra Podroušková - vedoucí jízdní skupiny MP Praha.

Jízdní oddíly mají pouze městské policie v Ostravě, Pardubicích a Praze. Setkat se s nimi můžete například při fotbalových zápasech, demonstracích nebo v hůře dostupných okrajových částech měst.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu